Најновије

НЕРВОЗА КОД БРАЋЕ ЂУКАНОВИЋ ЈЕ СВЕ ВЕЋА! МЕДОЈЕВИЋ УПОЗОРАВА: Тешко ће доћи до мирног решења! На изборима свашта може да се деси!

Упитан о тренутном стању у Црној Гори, један од лидера Демократског Фронта и председник Покрета за Промене Небојша Медојевић рекао је да је та држава већ више година у дубокој и тешкој политичкој кризи која је довела до губитка поверења грађана у институције система и значајно дестабилизовала земљу.

Небојша Медојевић (Фото: Јутјуб)

Медијевић каже да због политички мотивисаног прогона ДФ-а, парламент Црне Горе не функционише у поном капацитету, што се посебно негативно одразило на уставне механизме спољне контроле у области одбране и безбедности, а кроз Одбор за одбрану и безбедност у којем већ више година не учествују представници Демократског Фронта.

- Непостојање политичког дијалога о решењу кризе, довело је до угрожавања изборног процеса, а сада и до ескалације кризе око напада режима на Српску Православни Цркву. Ја сам као лидер ПзП, који је члан ИДУ и ЕЦР у више наврата упозоравао на могућност озбиљне дестабилизације државе због непсотојања политичке воље режима да отворена питања решава дијалогом и политичким средствима и све уочљивијих тоталитарних трендова и тенденција који могу довести до сукоба са несагледивим последицама. - каже Медојевић.

Он је подсетио да у демократским државама, полиција, војска и службе безбедности не решавају политичке проблеме и разлике у односу на нека законска решења, као што је спорни Закон о слободи вероисповести, и да Црна Гора, која је држава кандидат за чланство у ЕУ мора одбацити тоталитарне механизме и праксе, без обзира што је ДПС комунистичка странка, и прихватити демократске и политичке методе решавања криза.  

- Тренутна ситуација је веома забрињавајућа. Ђукановић неће повући закон у изборној години и тако показати своју слабост. Црква не може прихватити закон и наставиће са литијама. Рејтинг ДПС је у паду и нервоза код браће Ђукановић је све већа. Тренутно ДФ са 23% и Демократе са 11% имају заједно више гласова од ДПС који има 33%. Ово је изборна година и Одбор за изборне реформе који је основан договором ДПС и Демократа уз посредовање ЕУ је неславно пропао. - рекао је он.

Медојевић такође наводи да се криза око Закона о слободи вероисповести надовезала на кризу изборног процеса и да је тешко очекивати мирно политичко решење без ангажмана међународне заједнице.

- Нисам сигуран да је ослабљена ЕУ сада у стању да се бави унутрашњом кризом у ЦГ. Из неких мојих разговора са утицајним европским политичарима појављује се идеја да се примена закона одложи после избора, што би изборе претврило у референдум око закона тј референдум око очувања наше традиције и културног и диховног идентитета. На тај начин Мило не би био тотални губитник јер није погурао закон, а Црква би то могла да прогласи као привремену победу јер закон фактички није ступио на снагу. Такво решење би сигурно усијало атмосферу у кампањи у којој би се могло свашта очекивати. Посебно што Мило после 30 година пљачкања државе и свих злочина не може са власти отићи у опозицију, већ га чека суочавање са правдом. - каже Медојевић. 

Он је за крај рекао да постоје неке идеје у медјународној заједници да се Милу понуди имунитет под условом да напусти земљу, али да је то јоп увек у сфери спекулације.

Ђукановић лако може да падне! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА