Најновије

ШИПТАРИ ТВРДЕ: Борељ у Берлину говорио о подели Косова! Србија би могла да добије...

Публициста Ветон Сурои саопштио је да је високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Ђoзеп Борељ на састанку са европским стручњацима у Берлину говорио о кориговању границе.

Жосеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Сурои је открио детаље састанка који је Борељ имао пре неколико недеља у Берлину са угледним европским стручњацима.

Како је написао Сурои, на том састанку, шпански дипломата је покренуо тему кориговања граница питајући да ли би било добро решење да Србија преузме север КиМ.

Међутим, негативни одговор експерата и идеја да ће промена граница отворити Пандорину кутију навели су Бореља да постави следеће питање: "Шта треба учинити да Србија добије нешто?", наводи се у тексту.

"Пре неколико недеља, шеф спољне политике Ђoзеп Борељ састао се у Берлину са угледним европским стручњацима и према неким учесницима, питао да ли би било решење да Србију преузме север КиМ, а добио одговор да то не би било решење, већ отварање Пандорине кутије и тада је рекао: "Да, шта треба учинити да Србија добије нешто?", написао је Сурои.

Сурои је даље нагласио неусклађеност Брисела и Вашингтона у вези с дијалогом Косова и Србије. Према његовим речима, Борељове и Гренелове акције, у  контексту Рубикове коцке, наликују ономе што свака страна жели да уреди своју страну рубикона одређеном бојом.

"У контексту Рубикове коцке, Борељов разговор и Гренелова Писма намере нису уопште координисани. Постоје напори Бореља да, на пример, постави зид црвене боје, решењем које би, рецимо, могло да се свиђа Србији, док Гренел хоће да постави жути зид с прагматичним решењима која обезбеђују економски напредак за обе земље, као што истиче амбасадор", додао је публициста.

Сурои је истакао да Борељово питање о томе како извести да Србија нешто добије од дијалога подсећа на логику куповине у којој се нуде попусти како би се поспешила продаја.

Према његовим речима, такво питање показује менталитет да, пошто је Косово независно, мора нешто дати.

Додао је и да ако се такав менталитет настави, онда се наставља и "трогодишње клупко које је Федерика Могерини оставила иза себе док је била на челу дипломатије ЕУ”.

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Метју Палмер о протестима у Црној Гори.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА