Најновије

СВИ ДЕТАЉИ ВАТРЕНЕ МОЋИ "ПАНЦИРА": Једним рафалом може да збрише целу чету непријатељске пешадије, а то није све!

Поред изванредних техничко-тактичких могућности када је у питању борба против објеката у ваздушном простору, „Панцир“ се у посебним приликама једнако ефикасно може употребити и у борби против земаљских циљева. Захваљујући напредном систему за управљање ватром као и моћним топовима 2А38М ово средство сем за непријатељске ваздухоплове, крстареће ракете и дронове, представља прави „кошмар“ и за живу силу.

„Панцир“ (Фото: mil.ru)

Према последним изворима Бугарска је одобрила руским војно-транспортним капацитетима да преко њене територије доставе купљену батерију ПВО система „Панцир-С1“ за потребе српске војске. Овај контингент који броји 6(8) јединица би у блиском периоду требао да буде испоручен Београду.

„Након одобрења министра одбране и координације са Министарством саобраћаја, информационих технологија и комуникација, у складу са важећом регулаторном процедуром, дат је позитиван одговор на прелет руског авиона који ће допремити противваздухопловни ракетни комплекс „Панцир-С1“ у Србију”, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова које преноси Спутњик.

96К6 „Панцир-С1” представља противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином 4,800-5,000 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Његова универзалност је посебно наглашена постојањем аутоматских топова 2А38М калибра 30х165 мм, који се одликују изузетно великом брзином паљбе. Ради се о двоцевном ПА аутоматском топу, који је развијен на бази авионског топа ГШ-30. Топ је опремљен јединственим системом воденог хлађења, чиме се обезбеђују стабилни услови који омогућавају велику густину ватре. Краткотрајни притисак оператера на окидач ових топова, доводи до тога, да у деловима секунде ка непријатељу полети неколико десетина панцирно-запаљивих, разорних и разорно-обележавајућих граната у кал.30мм.

Борбена каденца једног топа износи читавих 2500 граната у минути, а брзина гранате на устима цеви достиже 1000 м/сек. Ефективни хоризонтални домет овог топа износи око 5000м. У састав противваздухопловног комплекса „Панцир“ улазе два ова топа, чиме је темпо паљбе достигао изузетних 5000 граната у минути.

Енергија гранате 30х165мм омогућава ефективну борбу против живе силе непријатеља на даљинама и до 4000 метара, као и лакооклопљене борбене технике до 2000 метара. На пример, панцирна поткалибарна граната „Кернер“ у кал. 30х165 мм може да пробије хомогену челичну плочу дебљине 30 мм која је наслоњена под углом од 60 степени, са даљине од 1000 метара.

Може се само замислити ефекат дејства ових топова против непријатељске живе силе која се налази на отвореном простору. За свега једну секунду један „Панцир-С1“ може да испали 70-80 граната калибра 30мм. Треба напоменути да је гранату истог калибра користило и чувено оруђе М53/59 „Прага“ које се налазило у редовима ВРС и ВЈ. Према речима ратних војних ветерана радило се о средству које се показало као најбоље када је у питању уништавање земаљских циљева непријатеља, посебно када се радило о утврђеним ватреним положајима заштићеним вештачким препрекама.

Појавила се фотографија Ту-95 МСМ са 8 ракета Х-101 домета 5 хиљада километара! Више о томеОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА