Најновије

ЈОШ СРБА ИДЕ У ХАГ: Одбијена жалба! Радикали да се ухапсе и изруче!

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је одлуку судије Механизма да се члановима Српске радикалне странке Верици Радети и Петру Јојићу за оптужбе о непоштовању суда суди у Хагу, а не у Србији, како је раније било одлучено.

Суд у Хагу (Фото: icty.org)

Како пишу Независне новине овом одлуком, која је данас саопштена из Хага, одбијена је жалба Србије уложена прошлог лета на одлуку коју је након поновног одлучивања донео 13. маја нови судија у овом предмету Лиу Даћун који је тада поништио ранију одлуку да се овај предмет уступи на суђење Србији.

Истом одлуком, која је сада потврђена, наложено је да се Јојић и Радета ухапсе и изруче Хагу. Жалбено веће у образложењу одлуке констатовало је да судија појединац није починио ниједну грешку у својој одлуци.

Прва одлука из 2018. године, којом је било одлучено да се Јојићу и Радети суди у Србији поништена је по жалби "пријатеља тужилаштва", који је истицао да су кључни сведоци у овом предмету изјавили да неће сведочити уколико суђење буде било у Србији због "забринутости за своју безбедности и безбедност својих породица".

Функционери СРС Радета и Јојић оптужени су за непоштовања суда, односно, да застрашивали, претили и нудили мито сведоцима у случају против председника СРС Војислава Шешеља, осуђеног у Хашком трибуналу за ратне злочине.

У питању су два сведока под псеудонимима “W1” и “W2” који су, према тврдњама хашког тужилаштва, били под притиском да сведоче у корист Шешеља и да су за то од Српске радикалне странке узели новац.

У јуну 2018. турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете који је био на снази од 2015. године.

Судији Акају Савет безбедности није продужио мандат у Механизму, а на његово место у децембру 2018. године је именован судија Лиу Даћун.

Тужилаштво у Хагу противило се пребацивању предмета спрском правосуђу, и по његовој жалби је у децембру 2018. године одлучено да се то питање поново размотри.

Србија је 2015. године одбила да ухапси и изручи Јојића и Радету Хашком трибуналу пошто су српски правосудни органи констатовали да нема услова за њихово изручење, јер ни статут Савета безбености Уједињених нација о раду Трибунала, као ни српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом не предвиђају кривично дело за које се терете.

Дежурни србомрзац се огласио, више о томе ОВДЕ!

Извор: fonet.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА