Најновије

УПРКОС ТУРСКИМ ПРЕТЊАМА: Асад осваја Идлиб

Сиријска војска уз подршку Русије појачава ударе на Идлиб, последње упориште побуњеника у Сирији. Турски председник Ердоган прети да ће одговорити – јер тамо гину и турски војници, а прети нови избеглички егзодус.

Асад осваја Идлиб (Фото: САНА)

Русија и Турска вуку конце у Сирији. Власти у Москви подржавају сиријске владине снаге, које изводе жестоке ваздушне нападе у региону Идлиба, како би освојили последње упориште побуњеника. Са друге стране, Турска је у непријатељским односима са режимом властодржца Башара ал Асада и подржава опозиционе снаге.

Ситуација се у региону све више заоштрава. У суботу је саопштено да је у артиљерисјким анапдима сиријске војске страдао још један турски војник – шеснаести ове седмице.

Турска војска од инвазије на севере Сирије тамо има упоришта која су већ месецима опкољена. Зато све чешће долази да сукоба са сиријским снагама. Турска сада у регион шаље велико војно појачање.

Пропали преговори са Москвом

У суботу је председник Реџеп Тајип Ердоган у телефонском разговору поново тражио од Владимира Путина да сиријске снаге обуставе офанзиву. Ердоган је најавио самит са Путином, немачком канцеларком Ангелом Меркел и француским председником Емануелом Макроном. Власт у Анкари жели да се северно од Идлиба успостави тампон-зона, каква већ постоји источно од Еуфрата.

Досадашњи неуспех је толико разљутио турског председника да је у среду припретио отвореним ратом: припреме за војну операцију су већ обављене. „Једне ноћи бисмо могли да дођемо. Да будем јасан: операција Идлиб је само питање времена.“

Сиријске снаге би од тамо требало да се повуку до краја фебруара, захтева турски председник.

Експерткиња за Блиски исток Бенте Шелер из Фондације „Хајнрих Бел“ верује да ће све остати на претњама. „Вербалних сукоба ће увек бити, али војна ескалација ниште неће донети Турској“, сматра Шелер. „Поново ће сести и преговарати.“

Она верује да Асад неће прихватити турску тампон-зону – он ускоро жели да објави потпуну победу. Идлиб је последње упориште побуњеника у Сирији. У тој провинцији главну реч воде џихадисти блиски Ал Каиди.

Арон Штајн са Института за спољну политику у Филаделфији такође сматра да Турска неће зауставити напредовање Асадових снага. „Асад ће пре или касније поново освојити то погранично подручје“, сматра Штајн.

Анкара жели да спречи масовни егзодус

Главни разлог што Турска осуђује офанзиву сиријских власти је што ваздушни напади терају у бекство стотине хиљада људи. Према подацима Уједињених нација, већ је 900.000 људи напустило регион и кренуло ка Турској. Влада у Анкари жели да избегне нови избеглички талас јер је већ примила око четири милиона избеглица.

Постоји и забринутост да би са цивилима, којима је потребна заштита, у земљу могли да дођу и исламистички терористи. „Пре него што отворимо границу, биће испитани сви ризици, како међу људима не би било џихадиста“, саопштено је из турског Министарства унутрашњих послова.

Бенте Шелер не разуме ту забринутост: „Када се погледају подаци Уједињених нација, види се да је у региону Идлиба више од 99,9 одсто цивила. Већина оних који су тамо не представљају никакву опасност. Напротив, они су у опасности.“

Шелер указује на то да је Турска сама допринела доласку екстремистичких бораца, олакшавши им својевремено улазак у Сирију. „Ако су били у стању да контролишу пролазак џихадиста у Сирију, зашто им не би успело и да контролишу њихов повратак?“

Заправо су Турска и Русија још 2018. године постигле договор о успостављању тампон-зоне у Идлибу и постизању мира. У ту сврху су успостављена турска војна упоришта која су сада на мети паљбе.

Сиријска ПВО одбила ракетни напад на Дамаск. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА