Најновије

АМЕРИКАНЦИ ПОБЕДИЛИ КОРОНУ: Имамо вакцину против коронавируса!

Америчка компанија Модерна Инц. која се бави производњом лекова испоручила је своју прву серију вакцине против коронавируса КОВИД-19 надлежним америчким здравственим агенцијама како би се могла покренути прва тестирања на људима.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Модерна Инц. је саопштила да је послала узорке вакцине Националном институту за алергије и заразне болести (НИАИД) и како очекује да ће прва клиничка испитивања на људима започети крајем априла. Прелиминарни резултати могли би бити доступни у јулу или августу, пише Вол Стрит Журнал.

Компанија се користила технологијом мРНК која је прилично обећавајућа јер су мРНК цепива хипотетички бржа и ефикаснија од оних која се темеље на ДНК. Разлог томе је што цепива која се темеље на ДНК морају комуницирати с језгром станице, док се мРНК налази по целој станици па је стога много приступачнија.

С друге стране, Светска здравствена организација саопштила је јуче како полаже наде у антивирусни лек против еболе – Ремдесивир, који се показао као ефикасан у смањењу симптома КОВИД-19.

Додала је да се већ сада спроводе клиничка испитивања на људима и да би резултати могли бити познати за неколико недеља. Gilead Science , компанија која производи Ремдесивир, потврдила је за CNN да сарађује са кинеским здравственим стручњацима и да лек пролази два клиничка тестирања на пацијентима зараженим коронавирусом.

„Спроводе се две врсте клиничких тестирања, једна на пацијентима с тешким симптомима, а друга на онима са умереним симптомима. Резултате очекујемо у априлу“, саопштили су из компаније.

Прочитајте ОВДЕ  за шта је то Помпео оптужио Иран.

Извор: Index. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА