Најновије

Борба утроје – ко ће наследити Ангелу Меркел?

Тројица утицајних Демохришћана кандидовали су се да дођу на чело партије и, ако све прође како треба, ускоро наследе Ангелу Меркел на месту канцелара. За шта се залажу ова тројица и ко је фаворит?

Снгела Меркел (Фото: Јутјуб)

Уколико Демохришћани (ЦДУ) и након идућих избора буду формирали власт, промена под наследником Ангеле Меркел не би ни изблиза личила на заокрет какав се десио у САД или Великој Британији са појавом Доналда Трампа и Бориса Џонсона.

Нешто као континуитет, али уз велике промене, то у сваком случају обећавају тројица кандидата за чело ЦДУ на одвојеним конференцијама за штампу. Та тројица су бивши министар за заштиту животне средине Норберт Ретген (54), премијер покрајине Северне Рајне-Вестфалије Армин Лашет (59) и давнашњи шеф посланичке групе Фридрих Мерц (64).

Сва тројица обећавају да ће се држати начела немачке спољне политике када су у питану ЕУ и НАТО. Понављају жељу за јачање ЕУ у светској политици и тесним савезом пре свега са Француском. Још један стари захтев се чуо, да ЕУ мора да ради на сигурнијим спољним границама како би контролисала миграцију.

Но понављањем фраза да су ово „турбулентна времена“, доба Трампа и успона Кине, када Немачка мора да преузме важнију улогу у свету, кандидати Ретген, Лашет и Мерц не могу да покажу у чему се међусобно разликују.

Забринути чувари ЦДУ

У недељу је на изборима у граду-покрајини Хамбургу ЦДУ пао на историјски минимум од 11 одсто гласова. На истоку Немачке је партија такође испод 20 одсто. У савезном просеку то је 27 одсто подршке - иако та бројка никада није била мања, ЦДУ је и даље најјача странка.

У складу са тим су се тројица кандидата представили као забринути чувари наслеђа Демохришћана, људи који ће покушати да одбране пламен једне велике народне странке чак и онда када се партијска сцена наоколо уситњава.

Ниједан од кандидата не жели да напусти политички центар – говоре да се јасно треба разликовати од крајева спектра са обе стране, Левице и десничарске Алтернативе за Немачку. Но ипак има различитих акцената. Мерц, човек из крупног бизниса, тако наглашава „конзервативно-либерално“.

Заједничко за три човека је схватање да је ЦДУ у последње време изгубио знатну подршку пре свега међу младим бирачима. Верују да је потребно повести нову политику према климатским променама и издвојити више новца за образовање.

Следи борба

До избора остају два месеца. На ванредном конгресу 25. априла ће 1001 делегат из целе земље – осим Баварске где конзервативни спектар покрива сестринска странка ЦСУ – изабрати новог шефа. Други конкуренти за Ретгена, Лашета и Мерца за сада нису на видику. Почиње борба утроје.

Садашња шефица странке Анегрет Крамп-Каренбауер обзнанила је да се повлачи након дешавања у Тирингији која су показала да нема уједињену партију иза себе. Но она инсистира на још једној ствари – каже да је неопходно да опет особа која руководи странком буде уједно кандидат за канцелара како би бирачи разумели шта и кога ЦДУ нуди.

Редовни парламентарни избори били би тек најесен 2021. године. Додуше, пре избора канцеларског кандидата, ЦДУ се мора консултовати са баварском ЦСУ и не може се искључити да ће шеф те странке и баварски премијер Маркус Зедер тражити да управо он буде кандидат. Баварци су били кандидати конзервативаца свега двапут, 1980. и 2002. године.

Ретген, Лашет и Мерц ће се борити за пол-позицију. У једној анализи јавни сервис ЗДФ означава Лашета као фаворита из два разлога – њега би требало да подржи матични покрајински одбор, највећи у Немачкој. И, друго, министар здравља Јенс Шпан (39) је обзнанио да се неће сам кандидовати и позвао присталице да гласају за Лашета. Ако Лашет победи, Шпан би био потпредседник странке.

Шпан важи за бунтовника у странци. Млад, хомосексуалан и тврдо конзервативан, он привлачи страначку омладину, али и део конзервативних делегата. Тако се одлично надопуњује са умереним Лашетом који међу кандидатима највише личи на настављача политике Ангеле Меркел.

Фридрих Мерц такође има добре шансе као миљеник десног крила и привредника. Већ је добио и подршку одбора странке у Берлину.

Поглед на исток

Занимљиво је да и Фридрих Мерц и Норберт Ретген долазе из Северне Рајне-Вестфалије као и Лашет, али да више бацају око на источне делове земље. Мерц се нада подршци делегата из покрајина које су раније чиниле ДДР јер је тамо становништво конзервативније.

Ретген је такође нагласио да има разумевања за источне Немце који се од мирне револуције 1989. до данас осећају „остављеним на цедилу“. Каже, без заштите државе настаје страх, а на страху профитира десничарска АфД, посебно на истоку.

Добро је за ЦДУ што сви кандидати схватају да се срозавање партије неће зауставити ако остане све по старом, каже политиколог Вернер Пацелт. Но пре тога, додаје он, ЦДУ мора да буде начисто зашто бележи пад подршке: „Зато што су отишли удесно или, управо супротно, зато што су препустили терен Алтернативи за Немачку?“

Пацелт је ипак скептичан да ће начелно идеолошко питање бити решено у ова два месеца. Јер, како каже, сви врдају око те најтеже теме и само гледају „шта им доноси већину на страначком конгресу“.

Прочитајте ОВДЕ    где су то ухапсили девојчицу од само шест година.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА