Најновије

ТРКА У НАОРУЖАЊУ: САД жели ново нуклеарно оружје како би парирао Русији (ВИДЕО)

Током посете америчкој Стратешкој команди прошле недеље, министар одбране, Марк Еспер, надзирао је вежбу ратне игре у којој су руске војне снаге током фиктивног сукоба у Европи користиле тактичко нуклеарно оружје против НАТО-а, натеравши САД да узврати својим нуклеарним арсеналом.

Руско оружје (Фото: РИА)

- Током овог сценарија за војну вежбу, у Европи се водио рат с Русијом. Русија је одлучила употребити нуклеарно оружје кратког домета, а ми смо симулирали наш одговор - рекао је у петак високи званичник Министарства одбране.

Иако је поменути званичник описао ову вежбу као рутинску, ради се о сценарију који забрињава Пентагон који сматра да би Русија могла употребити нуклеарно оружје кратког домета током сукоба с НАТО.

Пентагон већ неко време жели модернизовати и појачати свој нуклеарни арсенал због чега је први пут у задњих неколико деценија увео ново нуклеарно оружје - подморницу с нуклеарним оружјем кратког домета W76-II. Овај потез су неке демократе критички описали као суделовање у новој утрци у нуклеарном наоружању сличној онима које су се одигравале за време трајања Хладног рата.

Министарство одбране негирало је такве тврдње, рекавши да су најновији потези само одговор на активности Русије која има до 2.000 сличних пројектила кратког домета или другог тактичког нуклеарног оружја које може користити на различите начине.

Званичници Пентагона такође су изразили забринутост због све већег нуклеарног наоружања Кине и Северне Кореје. Један високи службеник Министарства одбране рекао је у петак да је "Кина већ у процесу повећања свог арсенала и да ће удвостручити своје залихе нуклеарног оружја до краја ове деценије".

Пентагон у Сирији изгубио 715 милиона долара наоружања! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА