Најновије

АРНО ГУЈОН СТАО У ОДБРАНУ СРПСКИХ СВЕТИЊА: Литије у Црној Гори пример за цео свет!

Литије у Црној Гори су пример не само за верујући народ и не само за Србе већ за цео свет, изјавио је француски хуманитарац и оснивач организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон.

Арно Гујон (Фото: Јутјуб)

Он је у интервјуу за Радио Београд оценио да у Европи последњих деценија није било ничег сличног.

"Последњих деценија нисмо имали окупљања људи око нечега што их превазилази. Имали смо окупљања за на пример пензијско осигурање, или томе слично, али никада за нешто што је узвишено", рекао је Гујон.

Ти људи који демонстрирају у Црној Гори, додао је, не могу ништа да добију за то на крају месеца, неће добити повишицу, могу само отказ да добију.

"Они то раде зато што желе да потомци буду оно што су они данас, исто што су и њихови преци били - Срби и православци. То је нешто невиђено до сад", сматра Гујон и додаје да су литије у Црној Гори против спорног Закона о слободи вероисповести, такође показатељ да је СПЦ најживља црква у Европи.

Он је указао да не чуди то што се на литијама и молебнима спомиње Косово и Метохија, јер, како каже, Косово и Метохија није само географски појам, већ идентитетски, историјски и културолошки.

"То је нит која повезује све Србе где год живели и кад год живели. Оно повезује данашњег Србина са Србином од пре три века, или пет, оно везује Србина из Немачке и Србина у Црној Гори. Верујем да ће тако и остати", навео је Гујон.

Арно Гујон, коме је ово 15. година хуманитарног рада на Косову и Метохији, рекао је да, када је 2004. са 19 година с братом основао хуманитарну организацију, није знао ни слутио да ће остати на Косову и Метохији.

"Мислио сам да ће се ситуација побољшати и да ће наша помоћ бити непотребна. На жалост, погрешио сам. Сад им је помоћ потребнија више него икад. Такође знам да Срби на КиМ никад неће одустати, а на нама је да будемо уз њих", закључио је Гујон и најавио наставак хуманитарног рада.

Војна полиција добила већа овлашћења према цивилима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА