Најновије

МИ ЗАБОРАВЉАМО КО СУ НАМ НЕПРИЈАТЕЉИ! Србија и САД појачавају војну сарадњу! Ово је заједничка акција Кобри, Соколова и Фока (ФОТО)

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас да ће Србија како би била у корак са светом наставити са даљим улагањем у опремање специјалних јединица полиције и војске, као и разменом искустава са најелитнијим јединицама из других земаља.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

Стефановић је присуствовао здруженој вежби припадника Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, батаљона војне полиције специјалне намене Кобре и противтерористичког батаљона Специјалне бригаде Соколови и припадника америчке јединице за специјалне војне операције Морнаричке фоке.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

„Ово је пета година да имам част и привилегију да присуствујем завршној вежби која је само круна досадашњег рада људи који су у њој, током ове три недеље, учествовали и разменили искуства у тактичком, брзом и ефикасном одговору на озбиљну опасност какву тероризам представља. Кључни задатак, припадника наше полиције и војске је да заштите животе грађана Србије, али је за нас исто тако важно и да се сваки наш припадник врати кући жив и здрав својој породици и настави да служи својој земљи и бори се за њену безбедност. Србија ће зато наставити да улаже у њихово опремање и организује овакве обуке и размене искустава“ рекао је Стефановић, након завршне вежбе тронедељне обуке која је одржана у бази САЈ-а у Београду.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

Он се захвалио припадницима Морнаричких фока што су и ове, као и претходних година били изузетни инструктори, као и припадницима САЈ-а, Кобри и Соколова што су увек били на висини задатка на чему им је Србија захвална.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

Заменик амбасадора Сједињених Америчких Држава у Београду Габријел Ескобар истакао је да је поносан на америчке специјалне снаге, али и оценио да су припадници српских специјалних полицијских и војних јединица импресивни и да су јединице светског калибра. „Овакве вежбе нису само полицијске и војне, већ су то и дипломатски ангажмани, јер служе да се наше земље приближе. Готово током читаве историје српско америчких односа наше земље су биле партнери и пријатељи и ми желимо поново такво партнерство и пријатељство. Надамо се да ћемо и кроз овакве догађаје успети да поново изградимо то традиционално пријатељство и партнерство и спремни смо да у сваком моменту радимо и сарађујемо са српском страном, било овде или у САД“, истакао је Ескобар. Командант САЈ-а Спасоје Вулевић захвалио се свим учесницима обуке у петој, јубиларној години, и оценио је као успешну.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

„Хоћу да вам се захвалим на залагању и труду у реализацију ове обуке, која се јубиларно изводи већ пету годину уз жељу да и даље наставимо са оваквим видом радних обука а све у циљу успешног супротстављања савременим облицима претњи и тероризму“, рекао је Вулевић. Командант Команде за специјалне операције америчке војске у Европи Кирк Смит захвалио се учесницима здружене вежбе на исказаном професионализму и људима у Србији на гостопримству.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

„Овакви заједнички тренинзи су од великог значаја јер сви имамо прилику да разменимо међусобно тактике, технике и процедуре и учимо заправо једни од других како најбоље реаговати у случају кризе“, рекао је Смит додајући да се нада ће се оваква врста сарадње наставити.

Кобре, Соколови и Фоке у заједничкој акцији (Фото: mup.gov.rs)

Како дејствују убојите “српске оргуље” погледајте ОВДЕ!

 

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА