Најновије

ПАЛА ЈЕ ПРВА ДОМИНА, ПОТЕЗИ КОЈИ ЋЕ ДОВЕСТИ ДО СВЕТСКОГ РАТА! НАТО уз Турску, Русија уз Сирију! Остале земље се спремају (ФОТО/ВИДЕО)

Укупно 33 турска војника погинула су у ваздушним нападима у Идлибу, објавио је гувернер пограничне турске провинције Хатај. Анкара за напад окривљује режим у Дамаску. Амерички Стејт департмент позива на моментално обустављање "напада Асадових снага". Москва наводи да су турске трупе биле позициониране на месту где није требало да буду.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Медији јављају да је група миграната из Турске кренула ка грчкој граници. Ситуацију пратимо из часа у час:

17.15 – Турски званичници су руској делегацији у Анкари рекли да је сместа потребно постићи одржив прекид ватре у Идлибу. Наводе и да сиријске војне снаге, које Москва подржава, треба да се повуку иза линије повучене споразумом од 2018, који су постигли Русија и Турска.

16.55 – Савет безбедности састаће се касније данас како би расправљао о новонасталој ситуацији у Сирији. 

15.50 – Грчка није одговорна за трагичне догађаје у Сирији и зато неће трпети последице одлука које су други донели, поручује грчки премијер.

15.35 –Сиријска војска неће дозволити да западне државе и њихови савезници продуже "терористичку контролу" у Сирији. 

15.30 – На седници Савета безбедности Русије, којом је председавао председник Валдимир Путин, речено је да је Русија учинила све што је могла за безбедност турских трупа у Идлибу. 

14.20 –На копнену границу између Турске и Грчке, послате су веће полицијске снаге како би зауставиле долазак миграната. "Они неће ући у нашу земљу. То нису регуларни мигранти, нећемо им дозволити", рекао је за Ројтерс један званичник владе.

Бугарска је на границу с Турском послала 1.000 војника. 

13.45 – Бугарска је спремна да пошаље додатних 1.000 војника ка граници са Турском у случају да дође до прилива миграната, поручује министар одбране. 

13.15 – Турска није званично најавила промену политике о избеглицама у тој земљи, саопштила је Европска комисија и додала да очекује да Анкара испуни обавезе које је преузела у контроли токова миграната у Европску унију.

12.30 – НАТО позива Русију и Сирију да зауставе офанзиву у Идлибу и поштују међународно право, изјавио је Јенс Столтенберг и истакао да Aлијанса подржава Турску.  

12.00 – Портпарол УНХЦР-а наводи да та агенција УН још увек нема извештаје о видљивим кретњама ка границама. 

11.30 – Бугарска ојачала контролу границе са Турском, каже премијер Бојко Борисов.

11.15 – Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин разговарали телефоном о имплементацији споразума о Сирији.

11.00 – Грчка је пооштрила контролу морских и копнених граница са Турском након синоћних развоја догађаја. 

10.30 – Високи представник ЕУ Жозеп Борељ сматра да би напетости у Идлибу могле да ескалирају у велики међународни сукоб. Додаје да ће ЕУ  размотрити све потребне мере заштите својих безбедносних интереса. 

9.50 – Дронови и копнене снаге циљају више од 200 мета сиријских владиних снага, каже турски министар одбране.

9.05 – Портпарол владајуће странке АКП каже да ће "убилачки режим у Сирији и они који га охрабрују платити најтежу цену за издајништво". 

8.00 – Шеф НАТО Алијансе Јенс Столтенберг сазвао је хитан састанак Савета како би се размотрила ситуација у Сирији.  

7.45 – Генерални секретар УН и шеф НАТО-а позивају на обуставу напада, наводећи да са сваким сатом расте ризик по цивилно становништво.

7.15 – Руско министарство одбране наводи да турске трупе није требало да буду стациониране на месту где се догодио напад. Додају да руски авиони нису учествовали у нападу. 

7.00 – Ројтерс јавља да је група од око 300 миграната кренула са северозапада Турске ка грчкој граници. 

Током ноћи је порастао број турских војника погинулих у ваздушним нападима у сиријском граду Идлибу. Синоћ је саопштено да су погинула 22 војника, а гувернер Хатаја Рахми Доган у међувремену је објавио да се број погинулих попео на 33.

Додао је да нико од рањених војника није у критичном стању.

Анкара за напад криви прорежимске снаге Башара ел Асада, aли изражава сумњу да су учествовале и руске снаге, иначе савезници сиријског режима. Москва негира такве наводе.

Према последњим информацијама, турски министар одбране рекао је да су турски дронови и копнене снаге циљали 200 мета сиријских владиних снага. 

Ројтерс: Мигранти кренули ка Грчкој 

Британска агенција Ројтерс јавља, позивајући се на агенцију Демирорен, да је група од око 300 миграната кренула са северозапада Турске ка грчкој граници.

Ројтерс наводи да међу њима има Сиријаца, Иранаца и Ирачана, али и жена и деце. Агенција додаје да још нема независну потврду ових навода.

На копнену границу између Турске и Грчке, послате су веће полицијске снаге како би зауставиле долазак миграната. "Они неће ући у нашу земљу. То нису регуларни мигранти, нећемо им дозволити", рекао је за Ројтерс један званичник владе. 

Раније је високи турски званичник рекао да је Анкара одлучила да пусти избеглице из Сирије да крену ка Европи.

"Турска више неће задржавати сирисјке избеглице да стигну до Европе копном или морем", навео је тај званичник.

Неколико милиона сиријских избеглица налази се у камповима у Турској.

Москва: Анкара нас није обавестила о позицијама

Руско министарство одбране саопштило је да турске трупе није требало да буду стациониране у подручју напада.

Анкара није унапред обавестила Москву о својим позицијама, наводи Министарство.

Министарство је саопштило и да ваздушне ударе нису извели руски ракетни авиони и да је Русија "учинила све да заустави ватру сиријског режима и омогући повлачење".

Британска агенција такође наводи, позивајући се на Интерфакс, да су два брода из руске црноморске флоте упућена ка обали Сирије на Медитерану.

Напад је изведен у тренутку када је сиријска војска узвратила на офанзиву терористичке групе Хаџат Тахрир ел Шхам (ХТШ), изданака Ал Каиде у Сирији, унутар зоне деескалације Идлиба, наводи Москва.

О ескалацији ситуације код Идлиба разговарали су Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин. Двојица званичника сагласила су се да су неопходне додатне мере како би се нормализовала ситуација. 

САД: Уз савезника смо

Стејт департмент саопштава да је "веома забринут због напада на турске војнике у Идлибу".

"Стојимо уз Турску, нашег НАТО партнера и позивамо на моментано обустављање овог напада Асадовог режима, Русије и снага које подржава Иран", додаје се у саопштењу Стејт департмента.

Хитан и дуг састанак у Ердогановој резиденцији 

Хуријет дејли њуз јавља да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган одржао хитан састанак безбедносних служби.

Састанак је, наводи Хуријет, трајао шест сати иза затворених врата у председничком комплексу у Анкари.

Позиви на обуставу ватре

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позива на хитно примирје на северозападу Сирије након напада.

Портпарол секретара наводи да Гутерес са "великом забринутошћу" прати ескалацију у региону и извештаје.

Гутерес је изразио "посебну забринутост због ризика за цивиле" додајући да без хитних мера из сата у сат расте ризик од још веће ескалације.

Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг осудио је нападе које је у Идлибу "извео режим Башара ел Асада и његов савезник Русија", рекла је његова портпаролка за Анадолију.

Столтенберг је такође позвао на окончање напада, позивајући "сиријски режим и Русију да се придржавају међународног права".

Зашто терористи у Сирији свакодневно објављују информације о тенку Т-90, сазнајте ОВДЕ!

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА