Најновије

СВЕТ БИО НА ПРАГУ НОВОГ РАТА: Кинески ратни брод ласером гађао амерички авион!

Морнарица Сједињених Држава саопштила је да је кинески разарач циљао амерички патролни авион ласером прошле недеље, док је летео изнад Филипинског мора, око 600 километара западно од Гуама.

Амерички авион П-8А Посејдон (Фото: Јутјуб)

Пацифичка флота САД каже у саопштењу да је кинески брод практиковао употребу ласера на америчком авиону П-8А Посејдон, у "небезбедном" и "непрофесионалном маниру", док је П-8 оперисао у "међународном ваздушном простору, у складу са међународним правилама”.

Морнарица САД саопштава да је кинеска ација кршење Кода за непланиране сусрете на мору (ЦУЕС), мултирателарног споразума постигнутог 2014. године, као и да је у несагласју са Меморандумом о разумевању (МОУ) који су потписала америчка и кинеска тела задужена за безбедност ваздуха и мора, каже се у саопшењу.

Активност ласера није била видљива људском оку, а ухватио ју је сензор на авиону П-8А.

"Ласери који су на нивоу оружја потенцијално могу да изазову озбиљне повреде припадника ваздушне посаде и морнара, као и бродским и авио-системима", саопштава Морнарица.

Авион П-8А Посејдон распоређен је у бази ваздушних снага Кадена, у Окинави, Јапан, и изводи рутинске операције, патроле изнад мора и извиђање на простору операција америчке Седме флоте.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Сирија крваво одговорила на турски напад.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА