Најновије

КУРТИ ОПЕТ БУНЦА: Хоће што пре у ЕУ због "безбедносне претње из Србије"

Имајући у виду "безбедносне претње" које долазе из Србије, "Косову" треба дати подстицај ка европским интеграцијама, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на конференцији "Парламентарна дипломатија за регионалну безбедност и евроатлантске интеграције".

По његовим речима, Европска унија и НАТО треба да имају исти приступ према "аутократском режиму" у Србији као и према Русији због сукоба у Украјини – НАТО је одговорио РФ тако што је примио Финску и Шведску у чланство, а ЕУ тако што је Украјини, Молдавији и Грузији дала статус земље кандидата.

"Безбедносним претњама Западном Балкану, које долазе из Србије, треба приступити на исти начин, односно давањем 'Косову' статус земље кандидата за чланство у ЕУ и чланство у Савет Европе", рекао је Курти а пренео Радио Слободна Европа.

Алудирајући на повећане тензије између Приштине и Београда од краја 2022, када су припадници српске заједнице на северу КиМ напустили тамошње институције, навео је и да је Србија од тад четири пута подизала борбену готовост у близини границе с "Косовом", "финансирала терористе", те "ширила лажи како би оправдала агресивне поступке према 'Косову' и региону".

Курти је уједно оптужио Србију да блокира евроатлантски пут "Косова".

"Недостатак напретка у чланству 'Косова' у ЕУ и Савету Европе није везан за недостатак демократије и јаке заштите мањинских права и људских права већ за понашање ауторитарног режима јер Србија није заинтересована за НАТО или чланство у ЕУ. Настоји да блокира напредак целог региона, спутавајући цео регион", рекао је Курти.

Додао је и да се европске и атлантске интеграције "Косова" не могу спровести без подршке међународних пријатеља.

Прочитајте ОВДЕ о статистикама које је објавио Ђилас

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА