Најновије

ЗАКУВАВА СЕ У СИРИЈИ! ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ НАЈАВЉУЈУ: Ускоро почиње војни сукоб између Турске и Русије

Русија и Турска су војном сукобу огромних размера ближе него икада, а до њега би могло доћи услед ситуације у сиријској провинцији Идлиб. То је изјавио портпарол Пентагона Џонатан Хофман.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Према мишљењу војске САД-а, руска и турска војска су на ивици великог војног сукоба који би у сваком тренутку могао да избије у сиријској провинцији Идлиб. Међутим, Пентагон се нада да до њега ипак неће доћи.

„Сведоци смо да се Русија и Турска приближавају великом конфликту. Надамо се да ће наћи решење да тај конфликт избегну“, изјавио је Хофман.

Представник Министарства одбране САД-а такође је нагласио да се Сједињене Државе надају да ће светска заједница “наставити да врши притисак на Турску и, што је још важније, (…) на Сирију, тако да сукоби у Идлибу престану”. Пентагон није рекао ништа о притиску на Русију.

Раније се говорило да Анкара није задовољна резултатима преговора с Русијом о ситуацији у сиријској провинцији Идлиб. То је изјавио турски председник Ердоган. Према његовим речима, Турска је спремна за нову војну операцију у покрајини.

Руско министарство спољних послова је заузврат нагласило да “нико никада није обећао терористима да нец́е бити нападнути у зони Идлиб”, а дијалог сиријске владе са терористима је искључен.

Подсетимо, снаге сиријске владе настављају офанзиву у деескалацијској зони Идлиб, притискајући терористичке групе, укључујући протурске, са положаја милитаната.

Турска, која има своје ставове о провинцији, поставила је тамо своја осматрачка места и довела оружане снаге, захтевајући од Дамаска да повуче своје војне јединице, наводећи да цивилно становништво „пати од офанзиве сиријске војске“.

Ако ови ПВО системи стигну у Србију, наша земља ће бити недодиљива. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА