Најновије

АМЕРИКАНЦИ БЕЗ МИЛОСТИ ПРЕМА СВОМ САВЕЗНИКУ! ВАШИНГТОН РУШИ КУРТИЈА: Праве нову владу ако хитно и без уцене не укине таксе!

Ако хитно не укине таксе на робу из централне Србије, и то без икаквих условљавања, Американци ће сменити премијера тзв. државе Косово Аљбина Куртија и његову владу.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Сједињене Америчке Државе с Доналдом Трампом на челу све мање имају стрпљења за игрице из Приштине и Куртијево калкулисање и неће му више гледати кроз прсте ако настави да се оглушава о њихове захтеве и да ради на штету Србије. Управо то потврдио је и Ричард Гренел, специјални изасланик америчког председника за преговоре Београда и Приштине, који је рекао да САД не подржавају делимично укидање такси од 100 одсто на робу из Србије, већ да Вашингтон захтева да оне буду укинуте у потпуности!

Без условљавања

- Не подржавамо половичну меру премијера Куртија. Наша позиција је сасвим јасна: таксе морају да буду укинуте у потпуности. Господин Курти прави велику грешку, и то је јасно речено председнику Косова Хашиму Тачију у Белој кући - написао је Гренел на Твитеру.

Уколико Курти ово моментално не послуша, правила би се нова влада.

- Нову владу би могли да направе Иса Мустафа из Демократског савеза Косова (ДСК), Беџет Пацоли, председник Алијансе за ново Косово (АНК), а у име Демократске партије Косова (ДПК) Кадри Весељи и актуелни председник Хашим Тачи. Посебно важну улогу има Авдулах Хоти, први Куртијев заменик који се јавно успротивио половичном решењу с таксама. Хоти је иначе главни оперативац (ДСК) - странке Исе Мустафе. Хоти је веома близак САД, задужен је за пропагирање њихове политике, студирао је у Америци и добро познаје америчке инструкције за КиМ - прича извор.

У овој поставци, додаје он, Курти би био потпуно избачен из игре, а наслућујући то, ухватила га је паника, па је покушао да ступи у контакт с Гренелом, али безуспешно. Сценарио је био исти као и у Минхену, када је Гренел апсолутно изигнорисао Куртија, и то уз упозорење да се неће састајати све док се безусловно не укину таксе.

Моли за састанак

- Курти је пре два дана преко америчког амбасадора у Пришини Филипа Коснета покушао да дође до Гренела, али Гренел није хтео да чује за то јер му је јасно поставио услов. Практично му је ударио вето на комуникацију са било ким од званичника уз САД. Зато је Курти покушао да га одобровољи, па је изненада, истог дана после подне, саопштио да укида таксе, али делимично. Међутим, то није упалило јер су САД јасне и не прихватају никаква половична решења као што су ова. За разлику од Куртија, то Хашим Тачи схвата и пошто је тренутно у САД, видео се с Гренелом и сложили су се с тим - каже извор.

Курти је у четвртак увече на ванредној конференцији за медије најавио условно укидање такси на увоз сировина из централне Србије и БиХ од 15. марта, а свих такси од 1. априла на 90 дана. Све то, како је рекао, биће реализовано ако Србија прекине кампању у свету за повлачење признања независности Косова и обавеже се да ће покренути уклањање трговинских баријера с Косовом.

Аљбин покушао превару

Председник Србије Александар Вучић каже да је Гренел у праву и да је најава из Приштине о делимичном укидању таксе на робу из Србије и БиХ „покушај преваре“. Поручио је да нико из државног врха није реаговао на Куртијеву изјаву о условном укидању дела такса јер су желели да правилно процене шта је ту све речено.

- Гренел је у праву, ради се о покушају преваре. То што је за ЕУ то у реду, ја с тим немам проблем. Могу они да им чине шта желе, али ја сам ту школу одавно прошао - рекао је Вучић. Додаје да је Курти намерно осмислио овај термин за ту одлуку.

- Дан уочи моје посете САД смислио је да укида таксе, да ја не бих имао тему тамо. Смислио је да ће се таксе укинути дан пре мог боравка у Берлину, седам дана пре његовог и два дана пре великог самита у Бечу. Смислио је Курти да укине таксе на сировине зато што пшеницу добија јефтиније од Северне Македоније, јер то траже албански бизнисмени како би могли да праве јефтиније тесто. Али српске финалне производе - чоколаде, кекс и прашак, то га не интересује, то где би Срби направили профит. Је л‘ си то сам смислио или ти је неко помогао - казао је Вучић.

Авдулах Хоти: Идемо из владе ако таксе не укинемо безусловно

Први заменик косовског премијера Авдулах Хоти изјавио је да Демократски савез Косова (ДСК), партнер покрета Самоопредељење премијера Аљбина Куртија, неће остати у влади ако се такса на увоз производа из централне Србије не укине безусловно.

- Можете ли успешно управљати владом која нема подршку САД? У таквој влади ДСК не остаје. ДСК неће остати у влади ако се такса не укине безусловно. Влада која изолује саму себе не може да поспеши косовску агенду - рекао је Хоти за приштински Т7. И председница косовског парламента Вјоса Османи из ДСК рекла је да ће разговарати с Куртијем и да је веома важно да коалициони партнери заједнички донесу одлуку о таксама.

Прочитајте ОВДЕ како је Рамуш Харадинај напао Куртија.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА