Најновије

ЧОВИЋ ОСУО ПАЉБУ ПО ШИПТАРИМА: Таксе су димна завеса! Хтели су да скрену пажњу са Бриселског споразума! (ВИДЕО)

Тзв. косовски премијер Аљбин Курти најавио је укидање такси на увоз сировина из Србије и БиХ од 15. марта, а укидање свих такси од 1. априла на 90 дана. Истовремено, Србија треба да се обавеже да ће зауставити кампању против признавања независности Косова и да почне уклањање трговинских баријера. Ако се то не деси, таксе ће бити у потпуности враћене 15. јуна. 

Небојша Човић (Фото: Јутјуб)

Приштина мора да укине таксе, не због нас, већ због себе, оцењује Небојша Човић, бивши потпредседник владе Републике Србије, додајући да Србија не треба да пристаје на Куртијев приступ "селективног", односно делимичног укидања такси.

Иначе, постепено укидање такси је најавио Курти. Оно би требало да почне 15. марта и прво би биле укинуте таксе на сировине. Истовремено, Србија би морала да се обавеже да ће обуставити кампању за повлачење признања независности Косова. 

- Курти има став као да ми треба да смо пресрећни што ће укинути таксе. Наравно, треба му кукурз, пшеница, сировина, и Србија не треба да пристаје на овакав приступ, пре свега јер су таксе уведене као димна завеса, односно како се скренула пажња са чињенице да албанска страна није испунила обавезе из Бриселског споразума - рекао је Човић. 

Додаје да Курти није миљеник Америке, већ одређених структура у Европској унији. Ради се, каже, о човеку који је анархиста и који отворено говори о пројекту велике Албаније, а за исти не добија критике. 

- Миљеник Америке је Тачи, а у случају да он падне као председник, америчка страна се обезбедила: до избора новог председника заменила би га председница скупштине Вјоса Османи, која је такође миљеница САД - објашњава Човић. 

Специјални изасланик САД за Косово Ричард Гренел је, противећи се делимичном и тражећи потпуно укидање такси, Куртију "ударио чвргу, како би му показао где му је место", и овај захтев није упутио због Србије, оцењује Човић.

- Оно што изненађује јесте понашање ЕУ која је, чини ми се, пре него што је Курти изнео свој предлог о таксама, тај предлог подржала. Збуњује ме и нови високи представник ЕУ Жозеп Борел који ваљда треба да схвата шта је проблем и да су таксе са Косова исто као када би Каталонија увела таксе Шпанији - каже Човић. 

Истиче и да редослед дешавања мора бити овакав: 

- Потпуно укидање такси, без икаквог условљавања, а након тога пролазак кроз све потписане споразуме, испуњавање свих обавеза и њихова имплементација - каже Човић. 

Eво како је новинар ни крив ни дужан изнервирао председника Србије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: pink.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА