Најновије

РЕБИЋ ПОСЛАО ПОЈАЧАЊЕ У СРЕМ: Распоређене додатне патроле полиције у Шиду због миграната

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да је на територији Шида, у складу са појачаним мерама на терену, тренутно присутно нових 40 полицијских службеника, распоређених у патроле интервентних јединица полиције и тимове, саопштио је МУП.

Српска полиција (Фото: Јутјуб)

Ребић је казао да је у фебруару забележено десетак случајева да су илегални мигранти улазили у напуштене куће и викендице, оштетили браве или врата на кућама, због чега су мештани узнемирени.

"Министарство унутрашњих послова је процесуирало сва кривична дела која су почињења, али смо због осећаја сигурности наших грађана појачали присуство полиције на улицама у овом граду”, рекао је Ребић.

У Шиду мирно после појачаних контрола

Појачане полицијске снаге од јутрос патролирају Шидом, због како кажу у тој локалној самоуправи, већег броја нерегистрованих миграната који свакодневно пристижу у Шид, који се налази у близини границе са чланицом ЕУ Хрватском.

У Општини Шид процењују да је у овом граду и околини око 400 нерегистрованих миграната, који, како се наводи, "праве проблеме не само локалном становништву, већ и мигрантима који су с породицама смештени у Прихватном центру".

На улицама Шида видљиве су појачане полицијске патроле, а јутрос су стигли и припадници Жандармерије.

Припадници Жандармерије разговарали су јутрос са петорицом миграната, које су потом увели у комби и одвезли, претпоставља се у неки од Прихватних центара.

Како се сазнаје у Општини, само у току ноћи у Шиду је око 60 нерегистрованих миграната превезено у Прихватни центар Адашевци.

Атмосфера у Шиду, који се налази у близини границе са Хрватском, већ месецима је напета, јер како тврде мештани, нерегистровани мигранти неретко улазе у напуштене објекте, имања на ободима града, али и у породичне куће.

Мишљења житеља Шида су подељена, насупрот онима који се осећају небезбедно, има и оних који кажу да нису имали непријатна искуства са мигрантима.

У Општини Шид наводе да са мигрантима који су са породицама смештени у Прихватном центру у том граду никада никаквих проблема није било, те да око шездесеторо деце миграната похађа основну школу у Шиду и никада није било ниједног инцидента.

Проблем су, кажу, нерегистровани мигранти, махом из Марока, који праве проблеме, нападају не само локално становништво, већ и саме мигранте из Прихватног центра, "отимају им храну коју купе у продавници" и праве сличне инциденте.

"Од јутрос су подигнуте безбедносне снаге на виши ниво у Шиду, грађани се сада осећају сигурније, деца слободно шетају. Осећај небезбедности и несигурности већ дуго је присутан у Шиду, учестали су напади на имовину грађана и небезбедно кретање и локалног становништва и миграната из Прихватног центра", каже заменик председника Општине Зоран Семеновић.

Истиче да грађани највише страхују у вечерњим сатима.

"Ко не би био у страху када групе миграната, од њих 20 или 30 крену према граници са Хрватском. Пре свега људи који желе да оду у Европску унију, затекну се тамо, хрватска полиција одреагује на начин који није примерен, тим људима отуђе сву имовину, пребију их и ти људи се касније враћају у Србију, упадају у домове, покушавају да преноће, наши грађани су били врло узнемирени", рекао је Семеновић.

Прочитајте ОВДЕ зашто је забрањен улаз верницима у Црну Гору.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА