Најновије

САД И ТАЛИБАНИ ПОТПИСАЛИ СПОРАЗУМ: Американци и НАТО се после 18 година повлаче из Авганистана! (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе и талибански покрет потписали су споразум којим су утврђени услови за повлачење америчких и НАТО трупа из Авганистана.

Представници САД и талибана потписали су споразум (Фото: Јутјуб)

Овај акт означиће и почетак повлачења хиљада америчких војника чиме ће бити окончано њихово 18 година дуго учешће у рату у Авганистану.

Споразум су у Дохи у Катару потписали специјални представник САД за помирење у Авганистану Залмаји Калилзад  и главни амерички преговарач у разговорима са талибанима Мула Абдул Гхани Барадар.

Државни секретар Мајке Помпео био је сведок потписивања. Говорећи на церемонији, Помпео је рекао да ће САД "помно пратити поштовање договора са талибанама.

“Овако ћемо осигурати да Авганистан више никада не служи међународним терористима", рекао је Помпео.

Министар одбране Марк Еспер пратио је потписивање споразума у Кабулу, у Авганистану, на с авганистанским председником Ашрафом Ганијем. 

Потписивање споразума уследило је након недеље у којој су се и америчке снаге и талибани обавезали на смањење насиља. Према плану који ће бити потписан, САД треба да смање број војника у Авганистану са око 13.000 на 8.600.

У року од десет до 15 дана након потписивања споразума, талибани и представници свих делова авганистанског друштва, укључујући владу, сешће за сто и покушати да договоре уређење послератног Авганистана, укључујући и питање трајног примирја и права жена и мањина.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Дамаск оптужио Вашингтон.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА