Најновије

ШИПТАРИ ЗАРАТИЛИ МЕЂУСОБНО! Општа свађа око укидања такси на српске производе!

Албанци су неусаглашени по питању такси на српске производе показују последње изјаве представника привремених институција у Приштини. Приштински премијер Аљбин Курти најавио је пре два дана укидање такси на увоз сировина из централне Србије и Босне и Херцеговине од 15. марта, а укидање свих такса од 1. априла на 90 дана. С друге стране, Рамуш Харадинај сматра да је Куртијева одлука да укине таксе на српске и производе из БиХ, непрхватљива за Приштину. У полемику око такси укључио се и Хашим Тачи који је јуче изјавио  да је став САД јасан – таксе морају бити укинуте, додајући да ће у супротном то бити озбиљна "препрека стратешкој сарадњи и новим великим америчким инвестицијама на Косову".

Приштинска скупштина (Фото: Јутјуб)

Председник опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК), Рамуш Харадинај, изјавио да је одлука премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да укине таксе пре парламентарних избора у Србији, конструктивна подршка председнику Александру Вучићу да однесе победу на тим изборима.

Харадинај тврди да су Александар Вучић и Аљбин Курти постигли договор, што је, како каже, разумљиво јер су актуелној приштинској влади потребни гласови Српске листе, пренела је приштинска Коха.

Он сматра да је Куртијева одлука да укине таксе на српске и производе из БиХ, непрхватљива за Приштину.

Сто одсто увећане таксе на српске и производе из БиХ увела је Харадинајева влада, новембра 2018, након што је, захваљујући кампањи званичног Београда, пропала апликација Приштине за пријем у чланство Интерпола.

Иначе, Алијанса за будућност Косова раније данас није искључила могућност организовања протеста против укидања такси тим пре што, како је саопштио шеф посланичке групе те странке Даут Харадинај, за укидање те мере не постоји сагласност коалиционих партнера.

Харадинај је саопштио да ће ванредна седница парламента на којој ће се разматрати владин предлог за укидање такси бити одржана у понедељак, 2. марта, на захтев 41 опозиционог посланика.

Даут Харадинај је најавио и могућост организовања протеста против укидања такси.

"Против смо укидања такси док Србија наставља по старом. Јасно нам је да Србија није променила свој став према Косову. Сматрамо да је учинила много погрешног", рекао је Даут Харадинај.

С друге стране, Хашим Тачи јуче је рекао је да је став САД јасан – таксе морају бити укинуте, додајући да ће у супротном то бити озбиљна "препрека стратешкој сарадњи и новим великим америчким инвестицијама на Косову".

Хашим Тачи је на својој Фејсбук страници написао да су "тврдоглавост и изостанак мудрих одлука продубили изолацију Косова и значајно нарушили односе са САД".

- Задржавање таксе озбиљна је препрека која онемогућава стратешку сарадњу и нове велике америчке инвестиције на Косову. Стога је потребно да се хитно донесу исправне одлуке, што је био кључни захтев и порука на састанку са секретаром Помпеом и саветником за националну безбедност О'Брајаном -  истакао је Тачи.

Kokëfortësia, mungesa e veprimeve dhe e vendimeve të mençura, e ka thelluar izolimin e Kosovës dhe ka prishur në mënyrë...

Posted by Hashim Thaçi on Friday, February 28, 2020

- Мој позив влади и политичком сектору је јасан. Требало би без одлагања да донесу исправне стратешке одлуке које ће зауставити изолацију, отворити дијалог за коначно решење и ојачати доживотно пријатељство и стратешку сарадњу са САД. Евентуално оклевање и изостанак брзих, мудрих, потпуних и делимичних одлука је непотребно, јер су те одлуке једини начин за постизање наших државних и стратешких циљева -  написао је Тачи на Фејсбуку.

Сачувајмо веру, језик и јединство! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА