Најновије

ВУЧИЋ ПРЕЛОМИО: Прво идем у Вашингтон, а онда расписујем изборе! Eво и када! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће 4. марта расписати парламентарне изборе, додајући да ће кампања бити дуга више од 50 дана.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

"Кад су тако дуге кампање, потребно је не јурити, не можете да достигнете врхунац кампање ако не направите тактику за то, сви ће имати времена да направе тактику. Надам се да ће листа коју водим направити добар резултат", напомиње председник Србије. 

Избори ће бити расписати по повратку Вучића из Вашинтона где ће учествати на скупу Америчко-израелског комитета за јавне послове у Вашингтону (АИПАЦ), једне од најмоћнијих израелских лоби група.

Важни сусрети у Вашингтону, КиМ главна тема

Скупу ће присуствовати бројни чланови Конгреса, амерички државни секретар Мајк Помпео, амерички потпредседник Мајк Пенс. Председник истиче да ће се са скоро свима видети.

"Тамо ће говорити и аустријски канцелар Себастијан Курц и са њим ћу се видети, са свима који о нама одлучују у САД, и на том скупу али и на свим сусретима. Сутра учествујем на тој конференцији, одмах идем у Вашингтон. У понедљак сусрет са Помпеом, имаћу сусрет и са Гренелом, Палмером. Ићи ћу и у Пентагон. КиМ ће бити најважнија тема", поручује председник Србије.

О Куртијевој најави: Да ли је требало да вриснемо од одушевљења? 

Указујући да ће питање Косова и Метхоје бити главна тема састанака у Вашингтону, председник се осврнуо и на најаву косовског премијера Аљбина Куртија да ће од 15. марта укинути таксу на увоз сировина из централне Србије.

Сматра да Европска унија у Куртију види великог савезника и да је његову најаву подржала саопштењем не чекајући прво реакцију Србије.

"ЕУ је изашла пре нас, никада нису били тако брзи. То је очигледно било договорено у Приштини каква реакција треба да буде да би било похваљено. Не знам шта да кажем, не желим да увредим било чији труд", указује председник Србије. 

Наводећи да су таксе на снази готово 15 месеци и да је то довело до прекида трговине, Вучић напомиње да "су очекивали да реакцију 'ви сте хероји'".

"Не, чекајте, ви сте уништили нашу позицију на тржитшту, изгубили смо 500 милиона евра. Ми на то треба да вриснемо од одушевљења и кажемо 'фантастична вест'? Имао сам позиве из више европских земаља које су ме саветовале да то прихватим. Ја сам рекао да можемо да прихватимо да не разумемо многе ствари, али баш да смо најглупљи, није сасвим истинито", сматра Вучић. 

И поред такси, Србија је, према његовим речима, била земља са највећом стопом раста уз мађарску у целој југоисточној Европи.

"Нормална је подршка нашем народу" 

Коментаришући изјаву црногорског председника Мила Ђукановића да Србија и Русија поткопавају независност Црне Горе, председник је рекао да је то неистинито и да, каже, зна да и Ђукановић "зна да је то неистинито".

"Несумњиво је да ће Американци увек ићи против СПЦ јер мисле да Русија има утицај на нашу цркву. Европљани ће се правити невешти и тражиће што мање приче о етницитету, српском народу. Немају одговор једино на моје питање за све њих: не тражимо велику Србију, тражимо да Срби имају она права која су загарантована свим другим грађанима који припадају нацијама мањим у односу на већинску, тражимо да Срби имају права каква имају Албанци у Северној Македонији. Мислим да је то у складу са највишим светским стандардима. Подршка нашем народу је нормална", наводи председник Србије.

Додајући да сваку ноћ погледа целе вечерње дневнике свих земаља у региону и окружењу, Вучић је рекао да се у њима може видети "страшна подршка обесправљеном црногорском народу у Србији".

"Замислите, отприлике их је 40 пута мање него Срба у Црној Гори. Све што можемо да помогнемо Црногорцима овде, помоћи ћемо. Нећемо да их оптужујемо, ти људи морају да живе и да се осећају као део државе. Али, ето, некима је то политика да увек оптуже Србију за све. Неће то бити главна тема у Вашингтону", каже Вучић.

Када је реч о Босни и Херцеговини, председник наводи да ће у Вашингтону чути "како је Милорад Додик крив за све, да је Република Српска тег око врата свима".

"Од мене ће чути да је РС уставна категорија БиХ, да је установљена Дејтоном, и да је била услов сине qуа нон за мир. Такође ћу поставити питање шта је то Србија урадила другачије или погрешно да буде тема најжешћих напада, а да истовремено сви ћуте и праве се невешти", напомиње Вучић.

Прочитајте ОВДЕ зашто Американци руше Аљбина Куртија.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА