Најновије

СМИСЛИО НОВУ ПРЕВАРУ: Мило подмеће демонстрације да би скренуо пажњу с литија

Председник Црне Горе Мило Ђукановић у очају је откад су литије за одбрану српских светиња преплавиле државу, па је смислио нову превару како би се политички овајдио од тих протеста.

Мило подмеће демонстрације да би скренуо пажњу с литија (Фото: Јутјуб/ predsednik.me)

Наиме, неколико стотина људи окупило се у суботу увече на протесту у Подгорици под слоганом "Мора да иде", а главни захтев наводно је била оставка Ђукановића, који је истакнут као главни извор проблема у држави. Међутим, како сазнаје Српски телеграф из одлично обавештених извора, овај протест организовао је сам црногорски лидер да би миран отпор безумном Закону о слободи вероисповести превео на политички терен.

- Мило је очајан због масовности протеста широм Црне Горе, па све чини како би испало да је ово протест против њега, а не против одузимања светиња. Пошто се велики број чланова његове партије ДПС свакодневно шета са народом у литијама, Ђукановић сада више не зна где удара, па ове шетње назива политички мотивисаним средством против актуелне црногорске власти - објашњава саговорник.

Мора да иде

Он истиче да је протест у центру Подгорице под паролом "Мора да иде" заправо настао у режији Ђукановића и резултат је његове жеље да замаскира постојећи велики проблем који се јавио настанком литија, за које сматра да штите великосрпске интересе у Црној Гори.

- Заправо, у питању је нова превара искусног политичког лисца који је навикао да из сваке ситуације извуче корист. Досетио се да направи лажни протест против себе - закључује извор.

Да је ово истина, показују и млаке речи организатора протеста, представника Групе грађана Николе Грдинића, који је са првог скупа поручио Ђукановићу да мора да сиђе са власти.

- Ђукановић је државу направио зависном од њега иако је обећао да ће се посветити очувању њене независности и суверенитета. Највећи је извор проблема и мора да иде. Решили смо да се боримо мирно и ненасилно - навео је Грдинић на скупу од неколико десетина грађана који су носили транспаренте.

Сумњиво скретање пажње

Ипак, добри познаваоци политичких прилика у Црној Гори истичу да је овај протест и на први поглед лажан и антисрпски направљен у корист Ђукановића, што је, како наводе, очигледно зато што су пароле исписане латиницом и у жуто-црвеним бојама црногорске заставе. То потврђује и портпарол Демократског фронта Марко Ковачевић, који каже да је свако скретање пажње са величанствених литија у овом тренутку крајње сумњиво.

- Нема сумње да тај протест има везе с Ђукановићем, али и са неким другим структурама којима не одговара његова смена по основу буђења православних верника. Време ће најбоље показати, а фокус, у сваком случају, треба да остане на борби за очување најсветијег што имамо као народ - истиче Ковачевић.

Политиколог Јелена Вукоичић истиче да је Ђукановић довољно вешт да исфингира један политички протест који се наводно декларише против њега.

- Сваки политички лидер који је толико дуго на власти, као што је Мило, успева да се задржи и због способности манипулације. Вешто спиновање литија у сопствену корист он то ради врло вешто, на начин из ког може политички да профитира јер је навикао на такве ствари - тврди Вукоичићева.

Владика Јоаникије задржан на прелазу

Црногорска полиција детаљно је претресла возило владике будимљанско-никшићког Јоаникија када је у петак из Србије ушао у Црну Гору преко граничног прелаза Ранче. Епископ се враћао из Београда, где је присуствовао седници Синода СПЦ на којој се расправљало о Закону о слободи вероисповести.

- Било је заиста непријатно заустављање упркос чињеници што су се полицајци коректно понашали и што је све трајало око пет минута. Међутим, они су ми рекли да имају наређење да ме зауставе и претресу аутомобил. Значи неко из врха им је наредио да ме зауставе, што није добро - изјавио је владика.

50 километара пешке до Никшића

Колона од око 1.000 верника, међу којима је било и деце, кренула је јуче ујутру из манастира Косијерово ка Никшићу, на пут дуг 50 километара, да би присуствовали вечерњој верској служби у Цркви Светог Василија Острошког. Литија је у једном тренутку стигла до скретања за Велимље, где су јој се придружили становници Грахова како би крсни ход наставили до крајњег циља.

Литије на све стране

Литија дуга 35 километара кренула је ка Беранама из насеља Мурино, од Цркве Свете Петке, у недељу ујутру у седам сати како би у вечерњим сатима стигла до манастира Ђурђеви ступови на молебан. Такође, и мештани Томашева кренули су пут Бијелог Поља до манастира Светог Петра и Павла, а молитвени ход започет је и из Андријевице до Ђурђевих ступова, одакле је послата јасна порука да су литије породична окупљања, пуна љубави и слоге. Још је у суботу увече из Пљеваља кренуло 17 најхрабријих на пут од 82 километра до Бијелог Поља како би дали допринос учешћем у мирољубивом отпору.

Терен за баскет у српским бојама

Група грађана је у суботу увече у Пљевљима офарбала кошаркашки терен у српску тробојку, што се са одушевљењем прихватило на друштвеним мрежама, одакле се ова фотографија делила међу браниоцима и подржаваоцима одбране српских светиња у Црној Гори.

Тробојка и на ЦГ амбасади

Улаз у црногорску амбасаду у Београду, тачније стубови испред самог улаза у њу, облепљени су српском тробојком, што је додатно украсило једну од централних улица српске престонице.

Стразбур одбио захтев

Европски суд за људска права одбио је захтев који је 27. и 30. јануара поднела Адвокатска канцеларија "Радић" из Београда да се Црној Гори забрани спровођење Закона о слободи вероисповести до доношења одлуке Уставног суда о уставности закона или до закључења темељног уговора са СПЦ. У питању је самостална иницијатива која је поднета у име адвокатске канцеларије, а не у име државе Србије.

Подсетимо, у четвртак је Синод СПЦ одлучио да се покрене иницијатива пред Уставним судом Црне Горе у вези са спорним Законом о слободи вероисповести.

Џихадисти поново кренули на Хмејмијм, али против моћне ПВО нису имали никакву шансу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА