Најновије

ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР "ПАО" ЗБОГ ПАНЧЕВАЧКОГ МОСТА: Поледица наредио хитну реконструкцију да би "наместио посао" одабраној фирми?

Миодраг Поледица, државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ухапшен је са још четири особе у наставку предистражног поступка у вези са злоупотребама у "Инфраструктури железнице", а како "Блиц" незванично сазне, он је ухапшен због намештања тендера за реконструкцију Панчевачког моста.

Миодраг Поледица (Фото: Јутјуб)

Постоје основане сумње да су ова лица извршила кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба у вези са јавном набавком од августа 2018. до маја 2019. године. Запослени у ПД "Инфраструктуре железнице" М. Ј, Б. А. и П. Ћ, у поступцима јавне набавке супротно Закону о јавним набавкама, кршећи и друге прописе, злоупотребили су своја овлашћења и службене положаје, у чему им је помогао М. П, како би фаворизовали привредно друштво чији је директор З. С, у добијању послова извођења радова на железници. Ради фингирања постојања конкуренције и привида легалности, осумњичени М. М, директор другог привредног друштва, давао је тзв. услужне понуде којима је обезбеђивана извесност добијања посла за привредно друштво директора осумњиченог З. С. - наводи се у саопштењу Тужилаштва за организовани криминал.

Како се незванично сазнаје од извора упознатог са случајем, реч је о реконструкцији Панчевачког моста. Подсетимо, након пада моста у Ђенови, министарка Зорана Михајловић тражила је ванредну контролу свих главних мостова (Газела, Панчевац, Бешка...), јер се појавила паника у јавности и у целом окружењу су државе проверала своје мостове.

- Поледици се на терет ставља кривично дело злоупотреба службеног положаја, односно да је наводно наредио хитну реконструкцију Панчевачког моста како би нека конкретна фирма добила посао на поправци моста. Занимљиво је да постоје извештаји инспекције и Саобраћајног института ЦИП који су прегледали мост и који су предлагали хитну санацију моста. Тада су сачињени извештаји Радне групе и инспекције о том мосту, као и мосту Газела и моста код Бешке и шта све треба да се ради - каже извор упознат са овим дешавањима.

Додатна непозната у овој причи је законска одредба да "тендер не расписује министарство нити Поледица, већ јавно предузеће у чијој је надлежности Панчевачки мост, у овом случају Инфраструктура Србије", истиче саговорник.

Како сазнајемо, Поледица је већ два пута дао изјаве у полицији о овоме и подносио папире и доказе о овом случају. Током јучерашњег дана вршени су претреси на више локација у Београду и Новом Саду. Прича је добила и политичку конотацију, јер је ово друго хапшење везано за министарство које води Зорана Михајловић у кратком року. Она је недавно најавила да је план да се у наредне четири године потроши још девет милијарди евра у овој области.

Михајловићева: Подршка надлежнима

Након хапшења Поледице, јуче се саопштењем огласила и потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Михајловићева је рекла да Министарство на чијем је челу и она лично дају пуну подршку надлежним органима у борби против корупције.

- Сви запослени у Министарству и ја у сваком тренутку стојимо на располагању за пружање свих потребних информација - каже Михајловићева.

- С друге стране, за сада немам ниједан разлог да поверујем да је државни секретар Министарства Миодраг Поледица умешан у радње које му се стављају на терет - наводи она.

Директор "Инфраструктуре" у притвору

Ово је друго хапшење везано за "Инфраструктуру железнице" - средином јануара ухапшена је четворка на челу овог предузећа - директор Мирољуб Јевтић због примања мита од 10.000 евра, али и новосадски адвокати З. С. и В. К, као и Драгослав Бурзановић, члан Надзорног одбора Привредног друштва "Ратко Митровић" из Новог Сада, због давања мита.

Наводно, Јевтић је месецима намештао послове Адвокатској канцеларији "Костић" из Новог Сада дајући им у том периоду новац - 800.000 евра за сређивање експропријације земљишта - посла који је, примера ради, могла обавити и правна служба његовог предузећа.

- Ухапшени адвокати се сумњиче да су извршили кривично дело давања мита тако што су, по договору са директором предузећа "Инфраструктура железнице Србије" фактурисали своје правне услуге у вишемилионским износима, а затим део новца враћали. Сумњамо да је ово само једна од транши која је пронађена у тренутку хапшења - рекао је раније министар полиције Небојша Стефановић.

Јевтић се тренутно налази у притвору, а њега је Влада Србије разрешила дужности неколико дана након хапшења.

Прочитајте ОВДЕ  како је Веља Илић оплео по Михајловићевој и зашто.

ИЗвор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА