Најновије

ОПАСНО ЛУДИЛО У ПРИШТИНУ: Курти се спрема за рат против Србије

Аљбин Курти, новоизабрани председник владе лажне државе Косово, отворено се спрема за рат са Србима и Србијом! Курти је, одмах после склапања коалиционог споразума о новој влади, рекао да неће укинути таксе од 100 одсто, да ће тужити Београд због геноцида и затражити милионску ратну одштету!

Курти (Фото: Јутјуб)

Курти је истовремено саопштио да ће увести обавезни војни рок и значајно повећати буџет за "војску Косова" и полицију. О његовим правим намерама можда најбоље говори чињеница да је за "министра одбране" предложио Антона Ћунија, терористу ОВК који је правоснажно осуђен за убиство шесторице Срба!

Суманут план

Курти је план будуће "владе Косова" представио јуче посланицима косовског парламента, најавивши да таксе од 100 одсто на робу из централне Србије остају на снази.

- Од Београда ћу тражити одговорност за почињене ратне злочине и накнаду ратне штете. Поднећу кривичну пријаву против Србије због геноцида и формираћу институт за ратне злочине и геноцид. Биће усвојен и закон о ратним злочинима, геноциду и злочинима против човечности. Кажњаваћемо ратне злочине. Уводимо и обавезно служење војног рока у трајању од три месеца... - навео је Курти, додајући да ће бити значајно повећани буџети за "војску Косова" и полицију.

Коментаришући Куртијеве претње, српски министар одбране Александар Вулин каже да најава тужбе против Србије због наводног геноцида потпуно бесмислена и да би то било исто као када би усташе тужиле логораше из Јасеновца!

- Само од доласка међународне заједнице на Косово убијено је више од 1.000 Срба, а протерано њих више од 200 000! Покушај стварања такозване косовске војске и тужба за геноцид неће проћи без одговора Србије. Нису Шиптари формирали "војску" да би учествовали у мировним операцијама, јер се војска прави да би ратовала. Шиптари неће напасти ни Албанију, ни Црну Гору, ни Северну Македонију, зна се кога они циљају. То је озбиљна претња миру на Балкану - наглашава Вулин, уз опаску да је Курти на чело такозваног министарства одбране Косова поставио осуђеног ратног злочинца.

- Сада још хоће и да у војску шиптарских терориста натера и Србе који живе на Косову. Није то први пут. И усташе су српску децу облачиле у усташке униформе - критикује Вулин.

Потребан опрез

Вељко Одаловић, генерални секретар Министарства спољних послова, каже да је Српска листа одлучила да не подржи Куртијеву "владу" због лошег искуства са претходним властима у Приштини које нису испуниле обећања дата Србима.

- У прошлој власти дате су гаранције и обећања да ће положај Срба бити побољшан и оно што је договорено у Бриселу бити имплементирано, али Срби су преварени. Они који сада формирају ту такозвану владу ништа добро нису ни рекли ни обећали. То Српску листу наводи на опрез, али је јединство Срба нешто што ће морати да буде поштовано јер су незаобилазан фактор на простору Косова - закључује Одаловић.

"Министар одбране" Антон Ћуни осуђен за убиство шесторице Срба!

Аљбин Курти предложио је за "министра одбране" Антона Ћунија, који је пред нашим правосудним органима осуђен због убиства шесторице српских војника.

Ћуни је у фебруару 2016. осуђен пред Вишим судом у Нишу за убиство из заседе шесторице српских војника 1998. на Кошарама. Њему је, заједно са још седморицом Албанаца припадника ОВК, суђено у одсуству. Сваки од њих осуђен је на по 15 година затвора.

Кључни докази на суђењу били су видео-снимци које су осуђени снимали, а на којима се види постављање две заседе и пуцање на српске војнике.

Суђење је трајало 15 година.

Угљанин честитао Куртију, признао независно Косово

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин честитао је постизање споразума о формирању "владе Косова" који су потписали лидер Покрета "Самоопредељење" Аљбин Курти и председник ДСК Иса Мустафа.

Брнабићева: Сарадња зависи само од Приштине

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да ће од имплементације Бриселског споразума, односа према криминалним таксама и према Србима на КиМ зависити даљи однос Београда и привремених институција у Приштини.

- Спремна сам на разговоре са свима како бих унапредила положај Срба на КиМ. Сарадња и дијалог сада зависе само од Приштине - наглашава Брнабићева.

Путин је сада направио у Русији заокрет какав не постоји нигде у свету! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА