Најновије

ДА ЛИ ЈЕ НА ПРАГУ НОВА КОАЛИЦИЈА? Вучић потврдио да ће напредњаци подржати Гордану Чомић! Ево шта је посланица ДС предложила!

Посланичка група СНС у парламенту подржаће измене Закона о избору народних посланика и локалним изборима које је предложила посланица опозиционе Демократске странке Гордана Чомић, а које предвиђају да на републичким и локалним изборним листама жене чине најмање 40 одсто кандидата.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

То је данас рекао председник СНС и Србије Александар Вучић, наводећи да то показује да Србија у демократском смислу иде напред.

"Бићемо један од пет парламената у целој Европи по броју жена које ћемо имати", рекао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка са европским комесаром за проширење.

Вучић верује да ће то допринети додатној стабилизацији политичких прилика у Србији јер су жене, каже, мирније, сталоженије и брину више о будућности него прошлости.

"То ће допринети и квалитету нашег животног стандарда и рада у свим демократским институцијама у будућности", рекао је Вучић.

У Скупштини Србије водила се расправа о изменама и допунама Закона о избору народних посланика и локалним изборима које предвиђају смањење цензуса са пет на три одсто.

На дневном реду су и предлози опозиционе посланице ДС Гордане Чомић које предвиђају да на листама, на локалном и републичком нивоу буде 40 одсто жена.

Вучић о цензусу: Нико не може да изврши притисак на мене

Председник Александар Вучић изјавио је да на њега нико не може да изврши притисак, па ни када је реч о предложеном спуштању цензуса за парламентарне изборе са пет на три одсто, и поновио да је то урађено у складу са демократским начелима, како би се побољшао демократски амбијент и репрезентативност.

"Могу да кажем да постоје покушаји притиска, а на мене нико не може да изврши притисак. И онај ко покуса то да уради, врло брзо добије адекватан одговор", рекао је Вучић после разговора са европским комесаром Оливером Вархејијем, упитан да ли је било притисака због предложеног спуштања цензуса за парламентарне изборе са пет на три одсто.

Вучић је рекао да је Србија независна земља и да грађани сами бирају руководство, а да може да се разговара о свему.

Каже да је тако на захтев Европљана померен датум избора за 45 дана, као и да су промењена три суштинска закона која се тичу изборног процеса.

"Не знам зашто је страшно кад промените и четврти са техничко-формалном нормом, која може само добро да донесе мањим политичким субјектима, а није било страшно да променимо три велика и важна закона", рекао је Вучић.

Наводећи да се предложене измене закона налазе тренутно пред посланицима парламента, Вучић је додао и да је предложеним изменама померен цензус за мањинске партије како ништа не би изгубиле, те истакао да у томе највише може да изгуби највећа странка, односно СНС.

"То смо урадили и због побољшања демократског амбијента, због боље репрезентативности, у складу са демократским начелима и нико не може да каже да то није изразито демократска норма, сем што постоје душебрижници који разумеју да им бојкот неће успети, а некако би да подрже оне који би помало да дестабилизују Србију", рекао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ како је Гордана Чомић одлучила да престане са бојкотом Скупштине.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА