Најновије

МИЛО ПОДВИО РЕП: Ђукановић преко ноћи променио плочу

Председник Црне Горе Мило Ђукановић нагло је повукао кочницу после писма које је јавности проследио Епископски савет СПЦ, а у којем је жустро реаговано на његову безумну одлуку да црногорска полиција више не гарантује безбедност присутним људима на литијама и сву кривицу за евентуалне немире пребаци на организаторе.

Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Суочен са притисцима западних амбасада, Ђукановић је за мање од 24 сата подвио реп и, народски речено, полизао све што је раније пљунуо. Он је очигледно одустао од крвавог сценарија који је водио у братоубилачки рат и решио да све врати на старо, па је црногорска полиција јуче ујутру саопштила да ће наставити са обезбеђивањем литија уколико, како је наведено, оне буду пријављене у складу са законом.

- Управа полиције ће у складу са законом и прецизно дефинисаним процедурама наставити са обезбеђивањем литија уз инсистирање на потпуном поштовању јасних обавеза и процедура и појачаној одговорности организатора - наведено је у саопштењу полиције.

Дипломатски притисак

Да је за овај изненадни обрт у Ђукановићевој политици дошло услед жестоког дипломатског притиска са стране, говори и саопштења амбасада САД и Велике Британије у Црној Гори, које су позвале све стране да се укључе у конструктивни дијалог о Закону о слободи вероисповести и тиме покажу суздржаност и избегну било какву ескалацију насиља или насилне акте.

- САД снажно подржавају темељне слободе попут слободе говора, удруживања, окупљања и права појединаца да мирно уживају слободу вероисповести и уверења. САД поштују права свих суверених земаља да доносе и примењују законе у складу са демократским нормама и без страног уплитања - наводи се у саопштењу амбасаде САД у Подгорици.

Претходно се огласила и амбасадорка Велике Британије Алисон Кемп, која је оценила да влада Црне Горе има право да доноси законе, али и да је свака држава дужна да осигура безбедност својих грађана и заштити њихова основна права. Коментаришући Закон о слободи вероисповести и његове последице, амбасадорка Кемп је поручила да је најбољи начин да се стране укључе у инклузивни дијалог.

Сервилна власт 

Портпарол Демократског фронта Марко Ковачевић каже да су ова саопштења довољан доказ да актуелна црногорска власт ни о чему не доноси одлуке без страног надзора.

- Не постоји огољенији показни чин од овога да је Милова диктатура у Црној Гори заправо сервилна власт у служби западних сила, које га држе у шаци због бројних афера иза којих стоји тај криминалац. Слугерањска и потчињеничка власт у Подгорици преко ноћи ће променити сваку одлуку - сматра Ковачевић.

Аналитичар Предраг Рајић поручује да је очигледан притисак западних дипломатских представништава на Милову спољну политику да се, како примећује, зачас окрене у сасвим супротном смеру.

- Изнад свега, важно је сачувати ред и мир у Црној Гори и овај притисак на Милову власт треба поздравити јер је реч о конструктивном доприносу смиривању ситуације. Добро је што Американци као најзначајнији спољни фактор у Подгорици реагују на овај начин - тврди Рајић.

Писмо монаха брату Мијазу

Протосинђел хаџи Јеротеј Калуђеровић написао је отворено писму свом брату Мијазу, који данас као полицајац штити Ђукановићев режим у нападу на српске светиње. Овај монах Ђурђевих ступова, који се родио као муслиман, поручује брату да се, захваљујући црногорској власти, данас гледају као непријатељи.

- Е мој брате Мијазе! Пре 38 година, као твој брат Омер, заједно смо седели у клупи, читали српске писце, писали и говорили српским језиком код професора Милана Цимбаљевића. А сада српски језик, из кога је настао црногорски са три нова слова, свима смета. Трагајући за смислом живота, ја сам постао православни монах СПЦ. А ти, трагајући за хлебом, постао си полицајац црногорског режима. И сада стојимо један наспрам другога, као непријатељи. Пошто само чекаш команду, па да удариш по мени, дужан сам да ти укратко објасним шта је то СПЦ, тј. вера, па кад ме будеш ударао, да знаш зашто ме удараш - написао је протосинђел Јеротеј.

Бећковић: Милу Орден Светог Саве

Академик Матија Бећковић каже да је за оно што је учинио за јединство СПЦ Ђукановић заслужио Орден Светог Саве.

- Црна Гора суочава се са истрагом потомака и покушајем претварања у голу ледину без моралних заслуга и икаквих светиња. Покушајем отимања храмова дирнули су у нешто у шта нису смели дирати. За оно што је Ђукановић учинио за јединство СПЦ заслужио је Орден Светог Саве - поручио је Бећковић.

Џихадисти одбили да се предају, а онда су Асадови јунаци на њих срушили пакао! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА