Најновије

ИЗГЛАСАНЕ ИЗМЕНЕ ЗАКОНА! Отворен пролаз Вучићевим тројанцима у српски парламент!

Цензус на предстојећим пролећним изборима биће уместо досадашњих пет, три одсто, а жене ће на локалним и републичким листама бити заступљене 40 одсто. То је одлучила данас Скупштина Србије.

Српски парламент (Фото: Јутјуб)

Посланици су изгласали измене и допуне закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланичка група Српске напредне странке (СНС), а којима се, између осталог предвиђа смањење цензуса.

Шеф посланичке групе СНС у Скупштини Александар Мартиновић рекао је у начелној расправи да је владајућа странка смањење изборног цензуса са пет на три одсто предложила да би више странака било заступљено и да би се додатно оснажила улога парламента у политичком животу.

Парламентарци су изгласали и измене и допуне закона о избору народних посланика и локалним изборима које је поднела посланица Демократске странке (ДС) Гордана Чомић, а које предвиђају заступљеност жена од 40 одсто на изборним листама.

Скупштински одбор је раније данас усвојио амандман посланице СНС Марије Обрадовић којим се прецизира боља позиција за жене на изборним листама.

Њеним амандманом је прецизирано да “међу сваких пет кандидата по редоследу на листи (првих пет места, других пет места и тако до краја) мора бити најмање по два кандидата припадника оног пола који је мање заступљен на листи”.

Одбор је раније усвојио и амандман председника Странке правде и помирења Муамера Зукорлић којим се дефинише да РИК може, а не мора да тражи потврду односно мишљење националног савета да ли је нека странка - странка националне мањине.

Такође је усвојен амандман посланика Савеза војвођанских Мађара (СВМ) који каже да политичке странке и коалиције националних мањина могу да учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од три одсто гласова, при чему се приликом расподеле мандата применом система највећег количника резултати изборних листа странака мањина увећавају за 35 одсто.

Хрватска опструише враћање српске имовине! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА