Најновије

НАРОД ПОБЕДИО МИЛА: Црна Гора одлаже примену антисрпског закона

Стотине хиљада људи који већ недељама протестују широм Црне Горе због Новог закона о слободи вероисповести успели су да спрече председника те државе Мила Ђукановића у намери да његовом применом отме имовину Српске православне цркве у Црној Гори. То је јуче потврдио европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Оливер Вархељи, који је рекао да је влада Црне Горе спремна да одложи примену тог закона до одлуке Уставног суда, односно суда у Стразбуру.

Литија у Подгорици (Фото: Јутјуб)

Тако је црногорски диктатор после више од три деценије неприкосновене владавине доживео први, али тежак пораз.

Да падне и Ђукановић

Како је Вархељи објаснио, то му је рекао лично премијер Душко Марковић, а он је поруку пренео на састанку са представницима црногорске опозиције. Истовремено, подгоричким Вијестима је из владе незванично објашњено да је то логичан потез јер се ради о лекс специјалису и да је врло важна уставност закона.

С друге стране, Марковић је рекао да ће са Митрополијом црногорско-приморском разговарати о свим питањима, па и о покретању иницијативе за оцену уставности Закона о слободи вероисповести.

- Нема суспензије закона, већ разговор о свим питањима, па и могућности митрополије да покрене оцену уставности закона. Следеће недеље ће бити понуђени и термини за почетак разговора - рекао је Марковић.

Марко Милачић, председник Праве Црне Горе, каже да, ако се деси да се примена закона одложи, а постоје озбиљне назнаке и да међународна заједница притиска режим у том правцу, значи да је народ победио.

- То показује да, кад се народ уједини и када не одступа, можемо све. Међутим, и привремено повлачење, односно одлагање примене закона не треба да нас задовољи, он мора потпуно и трајно да се повуче јер знамо да Ђукановићу и екипи не можемо ништа веровати. Уколико прихвате привремено укидање примене закона, то може једино да значи да то раде из чисто политичких разлога због предстојећих избора. Морамо зато да идемо до краја јер није у Црној Гори проблем само један закон, колико год важан био, него су проблем људи који су га донели. То значи да мора пасти и закон и Ђукановић - поручио је Милачић.

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да се Ђукановић преиграо.

- Није очекивао овакав одзив и упорност грађана. Закон је суштински неправедан и мислим да је он само повод. Међу грађанима Црне Горе је акумулирано доста незадовољства и тешко ће Ђукановић наћи излазну стратегију из ове кризе. Такође, мислим да је више него озбиљно политички оштећен пред изборе који ће се догодити у јесен. Ђукановић је свашта преживео, али се озбиљно примакао ивици политичке провалије премда неће сигурно попуштати и максимално ће користити предности власти да задржи власт - каже Станковић.

Не може ништа на силу

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да су представници црногорске власти очито схватили да не могу на силу да уведу тај закон.

- Очигледно је да су протести показали да не може на силу да се реши то питање и да нису наишли ни на разумевање ЕУ, те су проценили да морају ићи на дијалог, као и да морају да учине уступак Српској православној цркви и незадовољном народу - казао је он.

Мандић: "Црним новцем" и агентима руши Вучића

Мило Ђукановић активно ради на рушењу тренутног председника Србије Александра Вучића, открио је Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта Црне Горе.

- Ђукановић се досад доказао као велики мајстор у борби против председника Влада и председника Србије - рекао је Мандић у емисији "Телеринг" на ТВ РТРС, те додао да је уочио шаблон који Мило користи.

Према његовим речима, сваки пут кад Ђукановић почне причу о томе како је Црна Гора мала, али суверена држава под јаким притиском Срба он заправо ради на рушењу некога са власти у Србији.

- Ђукановић је на тај начин "испратио" Слободана Милошевића, Зорана Ђинђића, Војислава Коштуницу, Бориса Тадића и Томислава Николића и сигуран сам да је Александар Вучић следећи - рекао је Мандић.

Он тврди и да Ђукановић поседује веома разгранату агентуру коју "финансира”.

ДФ: Ништа им не верујемо

Демократски фронт поручује да не верује ништа комунистичкој и антихришћанској влади ЦГ.

- Они су се више пута показали непоузданим и спремним за превару. Остајемо до краја посвећени поруци: Или пада закон или пада безбожничка влада - истакли су у ДФ.

Од овог народа нико није јачи!

Више од 100.000 верника од Берана до Херцег Новог учествовало је и у четвртак у литијама за одбрану светиња Српске православне цркве. Масовност и упорност били су кључни разлог да црногорска власт поклекне и одложи примену антисрпског Закона о слободи вероисповести.

Упркос хладноћи, литију у Андријевици предводили су најмлађи. Улицама Подгорице кретала се поворка са омофором (део архијерејске одежде у коју су обучене мошти Светог Василија) и крстом Светог Василија Острошког Чудотворца.

Крст је годинама стајао на моштима Светог Василија и у њему се налази честица Часног крста, на ком је разапет Исус Христ.

Око 30.000 Никшићана изашло је на улице са сликом патријарха Павла. У том граду је свештеник Миодраг Тодоровић поручио окупљенима да су "на литијама заједно и деца бјелаша и зеленаша, и четника и партизана, и они који су били на Голом отоку и оних који су их тамо послали".

Мило отворено удара на Србију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА