Најновије

ВУЛИН: Нови радарски систем великог домета на Златибору до краја године!

Када је реч о оспособљености јединице, он истиче да је на високом нивоу, као и да се интензивно ради на обучавању радарских техничара за увођење новог радарског система.

Александар Вулин (Фото: mod. gov. rs)

- Двадесет година након НАТО агресије ми још увек поправљамо своје борбене и оперативне способности и још увек обнављамо оно што је било уништено како бисмо могли да одговоримо на све изазове и све задатке. Овде, на радарском положају Златибор ми радимо на обнови наших способности, иако смо, наравно свих ових година били у стању да чувамо ваздушни простор и безбедност и суверенитет наше земље, али ствари морају да се поправе и унапреде – изјавио је министар одбране Александар Вулин који је данас обишао једну од јединица ваздушног осматрања, јављања и навођења у рејону Златибора са замеником команданта Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадним генералом Жељком Билићем.

Министар одбране је најавио да ће до краја године, на радарском положају Златибор, бити постављен нови радарски систем великог домета.

- Моћи ћемо далеко боље и ефикасније да осматрамо своје небо и своју територију и да радимо оно за шта смо овде задејствовани. Током НАТО агресије, 126. бригаде ВОЈИН добила је Орден Народног хероја, ово су хероји и њихови наследници, а на нама је да их опремимо и омогућимо им да наставе да раде оно у чему су најбољи – да чувају наше небо и чувају нашу земљу. До краја године, на радарском положају Златибор биће поново задејствован радар великог домета и наша земља биће још сигурнија и још стабилнија – поручио је министар Вулин.

Након реферисања команданта 126. бригаде пуковника Александра Дучића, министар је обишао објекте за смештај радара и оперативно-показивачку кабину.

Командир чете капетан Милан Здравковић истакао је да је јединица у непрекидном оперативном раду у оквиру стално задејствованих снага за контролу и заштиту ваздушног простора Републике Србије.

- Осим основног задатка, јединица такође врши навођење борбене авијације у ловачкој намени, као и помоћ ваздухопловима када је потребно. Специфичност ове јединице је рад у сложеним временским условима – нагласио је капетан Здравковић.

Када је реч о оспособљености јединице, он истиче да је на високом нивоу, као и да се интензивно ради на обучавању радарских техничара за увођење новог радарског система.

На радарском положају је и водник Видомир Арсенијевић, техничар за рачунаре у одељењу аутоматизације.

- Задужен сам за одржавање радарско-рачунарских средстава у оквиру оперативо-показивачке кабине у саставу радарског система. Трудимо се да техника буде 24 часа исправна, 365 дана у години, као што и јесте – нагласио је водник Арсенијевић.

Непрекидно осматрање ваздушног простора у зони одговорности, навођење борбене авијације у ловачкој намени, пружање навигацијске помоћи ваздухопловима и усмеравање артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства на циљеве у ваздушном простору, само су део задатака које извршавају јединице 126. бригаде ВОЈИН.

Зона одговорности бригаде је комплетан ваздушни простор Републике Србије, а податке о ситуацији у ваздушном простору дистрибуира свим корисницима у систему одбране.

Прочитајте ОВДЕ  шта је поручио Додиков кабинет о посети папе.

ИЗвор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА