Најновије

ПОДМУКЛО: Опасне болести које не дају готово никаве симптоме, а онда се изненада заврше фатално!

Свака болест која се развија у организму сигнализира да нешто није у реду, с тим што су “поруке” које нам тело шаље често уобичајене и баналне те их приписујемо стресу, умору, недовољној бризи о здрављу. Док с једне стране верујемо да је пролазна слабост у питању, у нашем организму се може развијати озбиљна болест која ће симптоме дати после дужег периода, када узнапредује и често када је већ касно.

Болница (Фото: Јутјуб)

Међу болестима које на самом почетку не дају битне симптоме или чак никакве, су рак грлића материце, јајника, рак плућа, јетре, панкреаса, дебелог црева, меланом, И многе друге. Лекари саветују да је превенција веома значајна, јер се велики број болести открије на време захваљујући редовним прегледима.

Рак грлића материце

Рак грлића материце један је од оних карцинома које је најлакше спречити. Ипак, Србија је по оболевању и смртности од ове болести на трећем месту у Европи, одмах иза Молдавије и Литваније.

Гинеколог Др Љубица Мрдаковић Тодоровић објашњава да је неопходно радити превентивне прегледе једном годишње, јер је рак грлића материце излечив уколико се открије на време.

- Болест има дугу развојну фазу, тако да сваки превентивни преглед много значи јер се рак може излечити уколико се открије на време. Статистика је таква да жене или немају времена, или страхују да оду код лекара и на жалост може се десити да буде касно кад већ болест одмакне. Превентивни прегледи се раде једном годишње, а код оних жена које спадају у ризичну групу (оне које имају ризичне сексуалне односе) раде се чешће - објашњава Др Мрдаковић Тодоровић.

У ризичну групу спадају и жене пушачи, иако нема правила која ће жена добити рак грлића материце, симптоми често недостају.

- У раним фазама болест може бити асимптоматска, тако да се једно може открити прегледом, објашњава Др Мрдаковић Тодоровић.

ХПВ вирус изазива стварање ове болсти, а вакцинација против вируса препоручљива је и за дечаке и за девојчице до 14 године живота.

Такође скренула бих пажњу свим младим девојкама да оног тренутка када ступе у сексуалне односе не чекају дуже од три године па да први пут посете гинеколога, јер су редовни прегледи кључ борбе против ове болести, објашњава др Мрдаковић Тодоровић.

Рак јајника

Рак јајника је најсмртоноснији малигнитет гинеколошког порекла, а разлог је што ова болест не даје скоро никакве симптоме, а када се јаве тада је болест у већ одмаклој фази и проценат излечења је тридесетак одсто.

Код пацијенткиња у Србији рак јајника се откирва негде у трећем стадијуму, када је болест такорећи неизлечива или тешко излечива. Лекари кажу да су редовне контроле једини спас, иако нема правила, пре свега треба да буду опрезне жене које имају генетске предиспозиције као и оне у педесетим годинама.

- Ми гинеколози непрекидно апелујемо да жене долазе код лекара, једноставно морамо да их натерамо да дођу. Жена ће најбоље помоћи себи ако дисциплиновано и редовно долази на прегледе. Када конкретно говоримо о раку јајника то је заиста подмукла болест. Симптома у раној фази нема зато га и називамо тихим убицом, а може се јавити и надимање, бол у леђима, исцедак, болови у стомаку. Оно што свака жена која је сексуално активна мора да уради јесте да обавезно долази на редовне контроле, ради неопходне анализе и ултразвук - апелује гинеколог др Љубица Мрдаковић Тодоровић.

Који су потенцијални симптоми?

Први симптом – надутост. Баш из разлога што се може повезати са још неким стањима и болестима, надустост се углавном занемарује. Још један од симптома који се занемарује, јесу грчеви, који су такође нормална појава током менструалног циклуса.

Бол у леђима се најчешће приписује онима који се не крећу, као и особама које често седе за компјутером, али бол у леђима (у доњем делу, јер тумор кад расте врши пристисак) може бити још један сигнал да проверите стање својих јајника.

Губљење на тежини и осећај ситости обично ће обрадовати жене, међутим ако то стање дуго траје ситуација може бити прилично лоша. Рак јајника који расте у абдомену у трбушној шупљини ствара течност која изазива осећај ситост.

Краварење између циклуса су сигуран знак да нешто није како треба, не мора да значи да је одмах стање толико страшно, али за сваки случај треба обавити све потребне анализе.

Отежано дисање, симптом који сигурно нећете повезивати са раком јајника. Када тумор расте он врши притисак на све органе, па тако треба повести рачуна и о томе. Уколико уочите неправилности, правац код лекара.

Учестало мокрење, такође је један од симптома ове опаке болести. Што не значи да од прве прехладе треба правити драму.

Рак плућа

Рак плућа можемо назвати подмуклом болешћу, јер често не даје никакве симптоме иако постоје упозорења која никако не би требало игнорисати.

Од рака плућа најчешће обољевају јуди у шестој, седмој и осмој деценији. То су углавном дугогодишњи пушачи који имају хронични бронхитис, а од симптома се могу јавити кашаљ, пообадање, болови у раменима, што свакако нису симптоми који директно указују да се управо ради о овој подмуклој болести, те се они ретко И игноришу. Рано откривање рака плућа од пресудног је значаја.

Најважнији и најчешћи симптоми рака плућа су упоран кашаљ, искашљавање сукрвичавог испљувка, бол у грудима при кашљању или дубоком дисању, отежано дисање, упала плућа која не пролази после терапије или упале плућа које се понављају на истом месту, као и губитак апетита и телесне тежине.

Ти симптоми могу бити узроковани и другим обољењима, која немају везе са раком, али ако се појави било који од њих, треба се обратити лекару, наводе на Институту за плућне болести Сремска Каменица

Рак јетре

Рак јетре је тиха болест, која у почетку не даје конкретне симптоме, како расте тумор може узроковати бол И нелагоду на десној страни абдомена, јављају се болови у леђима, у десној лопатици, што опет указује и на друге здрасвтвене тегобе, те оболели не може ни да претпостави да има опасну болест. Касније се јавља И изливање жучи, мучнина, као и губитак апетита.

Када се дијагноза постави у раном стадијуму рак може бити излечив трансплантацијом јетре, или, код малог броја пацијената, мање инвазивним лечењем.

Рак панкреаса

Рак панкреаса се јавља ретко, али и он као и други облици карцинома на самом почетку не дају скоро никакве, или неке уобичајене.

Рак панкреаса углавном се открије касно када је болест узнапредовала, а неки од симптома који се могу јавити су надутост, губитак апетита, губитак телесне тежине, бол у желуцу.

Рак дебелог црева

Рак дебелог црева (карцином колоректума) спада у ред малигних тумора који на почетку развоја болести не дају скоро никакве симптоме, тек када се болест развије почињу и симптоми.

Рак се може развити дужином дебелог црева или на завршном делу. Рано откривање ове болести и превенција може спасити живот оболелом, а неки од симптома који се јављају су крв и слуз у столици, затвор и дијареја наизменично, губитак телесне тежине и болови у трбуху.

Сви ови симптоми могу указивати и на неке друге здравствене прблеме, због којих се свакако оболели не јављају на време лекару.

Захваљујући скрининг тестовима могу се регистровати полипи дебелог црева пре него што се развију у карцином.

Меланом

Међу туморима коже свакако најзначајније место припада меланому. С обзиром да се преко 90 одсто меланома управо развија на кожи, доступан је погледу и прегледу, али неопходна је И додатна едукација становништва у циљу раног дијагностиковања сумњивих лезија као и превентивних прегледа високоризичних особа.

- Рани меланом који се клинички (голим оком) у 90 одсто случејева не може дијагностиковати не боли И не сврби. Заправо тек кад постане инвазиван односно када има лошу прогнозу меланома даје симптоме. Зато је потребан превентиван преглед, који подразумева дермоскопски преглед свих промена на кожи, било да су пигментоване или не, односно преглед промена које не сврбе И не крваре. Управо зато меланом И спада у један од најагресивнијих малигних болести који не даје симптоме у свом раном стадијуму - објашњава за “Блиц” Проф. др Даница Тиодоровић, национални координатор Еуромеланома.

Прочитајте ОВДЕ   где се налази вакцина против САРС која би могла да...

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА