Најновије

ЖАНДАРМЕРИЈА СТИГЛА У ШИД! СРПСКИ ГРАД ПОД ОПСАДОМ! Велики талас миграната тек се очекује!

Прве полицијске снаге, како је и најављено, већ су стигле у Шид као испомоћ у одбрани од напада миграната на тамошња домаћинства која су у последње време све учесталије.

Жандармерија (Фото: Јутјуб)

Становници Шида годинама се боре с проблемима које изазивају мигранти који ту бораве. Осим што спавају у напуштеним кућама и фабрикама, а како се спекулише, поред тога што узнемиравају, они и пљачкају грађане, стварају и остављају смеће, праве буку, често и прете грађанима.

Да ли мигранти постају проблем у Србији?

Према речима Божидара Спасића стручњака за безбедност, један део миграната не жели да уђе у систем заштите који има Србија, јер верују да ће се тако лакше домоћи неке од држава ЕУ.

Шид у „ванредној ситуацији“

Део око Шида је, додаје он, подручје које обухвата комплетан појас ка хрватској граници, а слање наших специјалних јединица у тај део Србије је резултат управо понашања наших западних и северних суседа, Хрвата и Мађара, који су у потпуности блокирали своје границе.

„На подручју око Шида створила се једна концентрација миграната који су раније у групама или били пропуштани, или успели на неки начин да прођу границе ка ЕУ. Зато су се сконцентрисали на овај део, јер мисле да ће поново моћи да се пребаце преко границе, и то представља велики проблем. Њих има неколико стотина, што није мало,“ објашњава Спасић.

То чекање код миграната изазива нервозу, сматра он, што изазива насилничко понашање, иако им је Србија понудила потпуну заштиту, од смештаја до школовања деце. Оно на шта Спасић упозорава је и чињеница да међу тим мигрантима има доста оних који су се борили на ратиштима или се бавили криминалом, што додатно ствара проблем, имајући у виду да после отварања турске границе нас неминовно чека нови талас миграната.

Чека нас нови талас

„То је знак за наше органе да под хитно реагују. Ово није први пут да се наша јавност сусреће са овим проблемом. Својевремено је на југ наше земље, на границу са Бугарском, била послата војска која је заједно са полицијом блокирала границу и то подручје једно време држала под контролом док се ситуација није смирила. Дакле, у овом случају, сасвим се легално поступа,“ сматра Спасић. 

Светлана Палић из прес службе Центра за избеглице и мигранте Комесаријата за избеглице и миграције, каже да се напади пријављују полицији.

„Грађани када имају проблем долазе у МУП. Мигранти који бораве изван прихватних центара су мигранти који нису прошлу процедуру која се иначе пролази.  За инциденте смо чули тако што наши људи не седе само по центрима, већ обилазе подручја где претпостављамо да има миграната и позивају их да уђу у наше центре“, каже наша саговорница.  

Не желе у прихватне центре

Према њеним речима, по подацима са терена, у пограничном подручју има више стотина миграната који нису регистровани, док их у делу око Шида има између 100 и 200.

Спасић напомиње да је понашање Европске уније Србију натерало да слањем специјалних јединица у Шид уведе буквално један део ванредног стања.

„Када се шаље Жандармерија, и посебне антитерористичке јединице на неко подручје, то је знак да на једном делу наше територије имамо нарушавање јавног реда и мира у већем обиму,“ каже он.

Новинари локалних медија са тог подручја за Спутњик кажу да се мигранти који нападају имања мештана углавном крећу по периферији, и називају их „покретним мигрантима“, јер се на задржавају на једном месту. Оперишу углавном ноћу, а у последње време почели су да упадају људима у куће и по дану. Краду све што им дође под руку, а полиција не може да их ухвати лако, јер се веома добро скривају.

Скуп против илегалних миграната у Суботици: Осећамо се небезбедно! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА