Најновије

Да ли Србија купује руске авионе?

Потпредседник руске владе Јуриј Борисов је рекао да ће се преговори са владом Републике Србије о куповини авиона сухој суперџет 100 наставити на лето.

Руски авион (Фото: Јутјуб)

Како каже Борисов, влада је заинтересована за куповину осам авиона овог типа за компанију Ер Србија, по шеми закупа.

Он је подсетио да су избори заказани за април, те да ц́е додатна два месеца бити потребна за формирање нове владе, али да ц́е се "на лето вратити том проблему на практичном плану".

Ер Србија показала је мало интересовања за нове летелице, због чега је разговор о куповини авиона подигнут на међувладин ниво, сазнаје Екс-Ју авиејшен.

Велики руски произвођач авиона Сухој најпре је представио српском авио-превознику авион ССЈ100 крајем 2015. године. Две године касније, руска компанија објавила је да поново преговара са Ер Србијом о потенцијалној поруџбини летелица.

У децембру 2019. године, руски председник Владимир Путин изјавио је да је руска авио-индустрија спремна да помогне у обнављању флоте српског авио-превозника.

Истог месеца српска служба за одржавање авиона Јат техника постала је прва европска организација за одржавање, поправку и ремонт ССЈ100 авиона. Организација је добила сертификат у овој области од Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја.

Ер Србија се није оглашавала поводом коментара руске владе да српска компанија није заинтересована за прибављање летелица.

Српски авио-превозник ће проширити своју флоту на лето ове године, са два ербас А319 авиона који ће стићи крајем овог месеца, док ће још два АТР72 авиона стићи у Београд у мају јер сада пролазе кроз неопходне безбедносне провере.

С друге стране, очекује се да се преговори двеју влада о куповини авиона наставе на лето.

Сухојев авион има капацитет седишта за између 87 и 108 путника, што зависи од величине кабине и конфигурације седишта.

Руски произвођач већ планира производњу нове генерације регионалних авиона са проширеним капацитетима, новим крилима и моторима, који су планирани да се појаве на тржишту након 2025. године.

ИД спржила резиденцију председника Авганистана за време повлачења америчких трупа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: B92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА