Најновије

"Косово и Метохија је наш највећи национални приоритет и политичко-безбедносни изазов!"

Проналажење политичког решења за Косово и Метохију је наш национални приоритет, из ког произилази посвећеност Србије дијалогу на релацији Београд-Приштина, рекао је данас министар спољних послова Ивица Дачић обраћајући се студентима Правног факултета универзитета у Београду и Нишу и Факултета политичких наука у Београду.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Пожелевши им добродошлицу у министарству, Дачић им је говорио и о спољнолитичким приоритетима Србије, истичухи да се спољна политика наше земље заснива на две основне премисе - принципијелност и руковођење суштинским вредностима које се налазе у основи савремених западних цивилизација.

Он је казао да су дипломатске активности Србије у великој мери усмерене ка остваривању основних циљева и приоритета спољне политике, међу којима су очување територијалног интегритета и суверенитета, развијање билатералних односа са најутицајнијим земљама, активан допринос раду најзначајнијих међународних организација, унапређење односа са суседима и развој регионалне сарадње и чланство у Европску унију.

- Косово и Метохија питање од највишег националног интереса, наша приоритетна унутрашња и спољнополитичка тема, али истовремено и највећи политичко-безбедносни изазов. Улажемо значајне напоре у одбрану суверенитета и територијалног интегритета наше земље, чиме дајемо допринос и у заштити међународног права, Повеље УН, улоге Савета безбедности, као битних инструмената у очувању равнотеже снага у међународним односима и одржавању међународног мира и безбедности - рекао је Дачић обраћајући се студентима.

Као један од најзначајнијих спољнополитичких успеха Србије издвојио је резултате који су постигнути у настојању да што већем броју држава објасни и приближи српска позиција да питање Косова и Метохије није дефинитивно решено и окончано.

- Процес повлачења и замрзавања признања једнострано проглашене независности Косова је неумитан, до сада је 18 земаља то учинило. Сигуран сам да ће успех који смо постигли и одлуке о повлачењу признања тзв. Косова имати и шири значај у области теорије међународних односа, посебно у проучавању питања сецесиионизма - рекао је Дачић.

Он је истакао да је проналажење политичког решења за Косово и Метохију наш национални приоритет, из ког произилази посвећеност Србије дијалогу на релацији Београд-Приштина.

- Свесна његовог значаја не само када је реч о решавању питања имовине, културног и црквеног наслеђа, катастра, слободе кретања, већ и за стабилност читавог региона, Србија је све време конструктиван партнер у дијалогу, за разлику од друге стране, која, нажалост, није испунила минимум својих обавеза - изјавио је шеф српске дипломатије.

Казао је да су једностране мере попут увођења такси неприхватљиве и да још више отежавају живот српског становништва на Косову и Метохији.

- Укидање такси је кључни предуслов за наставак дијалога. Такође, одлуке Приштине да формира тзв. министарство одбране и трансформише "косовске снаге безбедности“ у оружану формацију, за нас су неприхватљиве, јер не само да наносе штету процесу дијалога Београда и Приштине, већ могу утицати и на дестабилизацију читавог региона - нагласио је Дачић.

Навео је да се унапређење сарадње, очување мира и безбедности у региону убраја у један од кључних спољнополитичких приоритета Србије.

Најактуелнији пример ангажмана Србије на том пољу јесте иницијатива позната као "Мини Шенген", покренута на предлог председника Александра Вучића, чији је циљ лакше кретање људи, робе, услуга и капитала, а самим тим и продубљивања регионалног економског простора Западног Балкана.

- Као допринос успешној регионалној сарадњи очекује се од свих учесница у региону да стриктно поштују закљуцене споразуме, јер се тако ствара повоља клима за сарадњу у многим областима од заједничког интереса - навео је министар.

Истакао је и да је пуноправно чланство у ЕУ и даљ један од стратешких спољополитичких циљева Србије.

- Иако свесни проблема и изазова са којима се Европска унија данас суочава, као што су Брегзит, унутрашње реформе, замор од проширења, сматрамо да би процес европских интеграција требало брже да се одвија - рекао је Дачић.

Он је подсетио да је од 2014. године до сада Србија отворила 18 од укупно 35 преговарачких поглавља и доставила преговарачке позиције за још пет поглавља. Било би добро да динамика отварања поглавља прати динамику реформског процеса, те у том смислу Србија има велика очекивања од Самита ЕУ-Западни Балкан, планираног да се одржи у мају ове године у Загребу.

Дачић је рекао и да Србија посебну пажњу посвећује владавини права, односно Поглављима 23 и 24. Истиче и да ће европски пут Србије у знатној мери зависити од поглавља 35, које се односи на напредак у дијалогу Београда и Приштине и битно одређује ток целокупног процеса, будући да условљава наредне кораке и у другим областима.

- И поред тога, наставићемо реформски пут Србије и усклађивање националних прописа са европским стандардима, независно од динамике преговарачког процеса, јер верујемо да је то у интересу свих наших грађана и доприноси модернизацији и општем просперитету земље - поручио је Дачић.

Срби бране своје светиње! Подршка браћи у Црној Гори! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА