Најновије

КОВИД-19 СЕ ШИРИ! СРБИЈА ХИТНО ЗАТВАРА ГРАНИЦУ СА РУМУНИЈОМ: До сада 35 случајева короне у нашој земљи! Смртоносни вирус стигао и на КиМ!

У Републици Србији је до 18 часова 13. марта 2020. године регистровано укупно 35 потврђених случајева Ковид-19.

Један од граничних прелаза Србије и Румуније (Фото: Јутјуб)

До 18 часова 13. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 239 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја. 

Од последњег извештаја до 18 часова, тестирани су узорци 25 особа од којих су четири позитивна и 21 негативан на нови коронавирус.

Министар Златибор Лончар је навео да су три нова пацијента на кућном лечењу, док је једна особа у болници, али у апсолутно стабилном стању.

За оне који имају неке од симптома, или посумњају да су заражени, Министарство здравља објавило је бројеве телефона где се могу добити све потребне информације и препоруке од епидемиолога.

Лончар је истакао да ниједан од пацијената у Београду и Нишу није ни у тешком ни на респиратору, а они који су код куће се добро осећају.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је навео да је у Новом Саду и Панчеву хоспитализовано пет пацијената, од којих је један у Новом Саду у тешком општем стању.

Лончар је нагласио да за сваку особу за коју се утврдило да је позитивна на вирус, постоје сви подаци и зна се како су заражени.

Нема ниједног случаја, а да се не може утврдити како је особа заражена, подвукао је министар и додао да у Србији нема жаришта коронавируса.

Премијерка Ана Брнабић је раније данас навела да је став струке да нема никаквог оправдања и основа да у овом тренутку затварамо школе, вртиће и факултете.

"Србија затвара границу према Румунији"

Министар здравља Златибор Лончар најавио је да ће Србија затворити границу према Румунији у циљу спречавања ширења коронавируса.

Навео је да ће та одлука бити донета на ванредној седници Владе јер, како је истакао, постоји опасност ширења вируса из Румуније.

"Из сата у сат пратимо ситуацију у нашој земљи, окружењу и у свету да бисмо били спремни да реагујемо", рекао је Лончар.

"Нико у овом тренутку нема лек"

Мијомир Пелемиш, бивши директор Инфективне клинике КЦС-а, објаснио је да за коронавирус не постоји специфична терапија и да нема лека који убија тај као ни било који други вирус.

Постоје, како је објаснио, они који ублажавају њихову агресивност, али за коронавирус нико у свету у овом тренутку нема такав лек.

Нема ниједног регистрованог лека против коронавируса, истакао је Пелемиш.

Прва два случаја коронавируса на Косову

Потврђена прва два случаја коронавируса на Косову, потврдио је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти.

Једна од особа код које је потврђен коронавирус је двадесетогодишња девојка а други оболели има 70 година. 

Такође, једна од заражених особа има држављанство Италије.  

Стање оба пацијента је стабилно.

Прочитајте ОВДЕ шта швајцарски медији пишу за Мила Ђукановића и Александра Вучића.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА