Најновије

ВЛАСТ У ЦРНОЈ ГОРИ У ЖЕШЋОЈ ПАНИЦИ: Имовина ипак уписана на Српску православну цркву!

Иако је у току дијалог експертских тимова Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске око спорног Закона о слободи вероисповести, надлежни државни органи увелико спроводе његову примену! Управа за имовину добила је податке од својих подружних јединица Управе за некретнине о укњижби верских објеката Српске православне цркве.

Литија (Фото: Јутјуб)

Директор овог државног органа Блажо Шарановић изјавио је новинарима да ће након анализе комплетне документације, уколико се укаже потреба, тражити документацију, односно податке који су у поседу катастра.

- Управа за имовину је примила податке од свих подручних јединица Управе за некретнине изузев ПЈ Котор - рекао је Шарановић, додајући да ће тражити допуну папира из Никшића. - Добили смо документацију која се односи само на имовину која је уписана на државу. Дакле, немамо податке за верске заједнице.

То се односи на светиње попут манастира Острог, Цетиње, Морача, Косијерево, али и цркава, парохијских домова, земљишта које вековима припада Српској православној цркви. Из Управе за имовину поручују да им није јасно како се могло десити да скоро сва црквена имовина буде преписана на СПЦ.

Адвокат Митрополије Далибор Каварић изјавио је да је прича Владе Црне Горе о дијалогу велика превара како би у тишини спроводили закон - припремали документацију и достављали је надлежним органима.

- Влада, како је претходно најавила и обећала грађанима, почела је да преврће мошти наших светаца у намери да сходно безаконом закону, како га сам митрополит Амфилохије назива, изврши отимање и пљачку непокретне и покретне црквене имовине, не би ли краткорочно остварила неку добит и платила неку рату кредита да би побољшала државни буџет. То је у суштини био њен циљ и смисао, или, како премијер каже - дух овога закона. Значи, дух тог закона је дубоко и суштински антихришћански, анртицрквени, антибожији и антицрногорски. И он се, као што видимо, полако остварује. Влада је почела са његовим спровођењем, односно припремама за велику пљачку.

Они то раде, каже Каварић, прекопавајући по архивској документацији цркава и манастира и црквене имовине. Међутим, све ове поступке водили су у суштини државни органи - катастри, не само црквених непокретности, већ и државних.

- Мимо икаквог поступка, Влада Црне Горе сад формира мишљење да ли је неки упис на цркву извршен незаконито и по њиховом нахођењу ће се та имовина очигледно наћи на списку имовине која треба да постане државна. То је хајдучија и правни јавашлук и институционална пљачка - уверен је адвокат Каварић.

Адвокат Драган Шоћ, члан Правног савета Митрополије црногорско-приморске, доставио је јавности на увид документ из 1987. године који показује да је држава још у време комунистичког режима јасно препознала да је Црква власник имовине.

- Двадесетог октобра 1987. године тадашњи Републички секретаријат за финансије и Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, који су претече данашњег Министарства финансија и Управе за некретнине, издали су акт који је упутство за примену закона из 1984. године - саопштио је Шоћ. - У том документу се наводи да за сву имовину православне вероисповести за власника пише - Митрополија црногорско-приморска. Ради се о акту донетом пре деведесетих, пре ратова и у време цветања братства и јединства. Донели су га идеолошки, а у неким случајевима, и биолошки очеви људи који се данас залажу за отимање православних светиња.

Прочитајте ОВДЕ   зашто крију корону у Црној Гори.

Извор: novosti. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА