Најновије

ЛАЗАНСКИ: Руси развијају оружје које Американци немају!

Књига Јована Дучића "Верујем у Бога и у српство" временом је постала слоган, али сада Срби међусобно причају да "верују у Бога, српство и Русију".

Лазански (Фото: Медија центар Београд)

После бурних година (комунизма, распада СССР, транзиције), руски медвед је поново на ногама, што Србији гарантује сигурност и независност (све супротно од онога што нам долази од наших "пријатеља" са запада).

Са његовом екселенцијом, амбасадором Србије у РФ, Мирославом Лазанским разговарано је о његовим новим професионалним изазовима, Русији, корона вирусу, оружју и многим другим темама. Најважније је сигурно - Србија може рачунати на руску подршку.

Његов интервију за Србију данас преносимо у целости.

Ваша екселенцијо, на функцији сте од октобра прошле године. Шта је за Вас био највећи изазов на новој функцији?

Сваки дан је, на неки начин, изазов. Има јако много посла, који је делимично административне природе, а и у смислу остваривања контаката. Односи између Русије и Србије су на највишем могућем нивоу. Никад бољи нису били у историји, а то онда повлачи и један потпуни ангажман и амбасадора и целог дипломатско-конзуларног особља које ради у амбасади Србије у Москви. Нема опуштања. Делегације долазе и одлазе, имамо заседање одређених међувладиних ресора, консултације по многим питањима, договоре око долазака наших политичара у Русији или руских политичара у Србију... Стално имате неку врсту ангажовања. Највећи изазови су кад председник Вучић долази у Москву. Он је имао више састанака и сусрета са председником Путином, а то је за сваког дипломату највећи изазов, тј. организација те посете и да сви буду задовољни. 

Какав је живот у Русији?

Ја нисам стигао да путујем много по унутрашњости Русије, али живот у Москви је стварно леп. Москва је град од, неки кажу, 20 милиона становника. Град који се непрекидно развија. Почетком '80-их година, од аердорома Шереметјево до првих предграђа Москве, имали сте километре њива, ораница и ненасељеног подручја. Сад је све спојено. Имате нови град између Москве и Шереметјева, Химки који има више од 500.000 становника. Москва је један такав урбани центар који је спојио све особине Њујорка, Лондона, Милана и Париза. Москва сити по архитектури личи на Дубаи или Менхетн, где су људи сличних навика (сви ходају са кафом за понети у рукама, много је руских јапија, чак пословни људи возе електричне ромобиле).

Имате у Москви око 70.000 ресторана, кафића толико да им се не зна броја. Млади људи се облаче као људи на западу. Канцеларије су осветљене целе ноћи, а Москва је иначе најосветљенији град на свету, Лас Вегас није ништа у односу на Москву. Како су они средили фасаде и улице за Светско првенство у фудбалу, то је стварно феноменално. Град је беспрекорно чист. Нисам видео ниједан бачени папирић или пластичну флашу. Имају 200.000 комуналаца. Нисам видео контејнер напољу, не знам где скупљају смеће. Травњаци су фино подшишани, семафори раде, нема ниједног обореног саобраћајног знака. Пре 30 или 40 година аутомобили су дивљали и ишли 120 км/ч кроз град, а сад је то ограничено и све је под камерама и нико не може да дивља на путу, иначе ће одмах остати без возачке дозволе. Најважније је да је Москва безбедан град. Ви можете да трчите ноћу Горки парком, да шетате поред реке Москве и да сте апсолутно сигурни да вас нико неће напасти. Апсоулутно безбедан град.

Сад живите у Русији. Да ли сте приметили разлике између Срба и Руса?

Ми смо бучнији. Код нас је галама и на улици и у ресторану. У њиховим ресторанима немате гласну музику, као у нашим где се све ори. Код Руса је све дискретно. Они су у јавном превозу врло дисциплиновани. Немате да се заустави аутобус, па сви груну на предња или задња врата. Тамо је ред и сви чекају у реду. Нико не иде преко реда јер се то сматра незамисливим. Ред је и у метроу, аутобусу, тролејбусу... Славенске су душе као и ми, те имамо врло сличај дијапазон расположења, од врло веселог до тужног. Према нама су сви Руси јако отворени и врло пријатељски. Привилегија је бити дипломата у Москви јер сте на пријатељском терену. Вашу земљу третирају као сродну, пријатељску и то је оно што је почетна предност за сваког ко се бави дипломатским послом. Живот у Москви је занимљив зато што центар Москве, као Менхетн, никад не спава. Позоришта, биоскопи, представе, забавни паркови... Сад је била изложба Далијевих дела. То је феноменалан град, а са сваким можете отворено да попричате, сваки грађанин ће вам се наћи на услузи када чује да сте из Србије и то са смешком. Људи нису отуђени.

Како се Русија бори са корона вирусом?

У Русији је број заражених у односу на број становника јако мали. Они поступају врло ригорозно. Мислим да су копнену границу са Кином затворили, авио саобраћај су редуковали и све своје грађане су повукли из Кине. Евакуисали су чак и грађане Украјине и још неких других земаља.

Руси воде рачуна о томе да не дође до панике. Ја нисам видео да ико у Москви има маску. У штампи та тема није на првим страницама. Руси су том проблему приступили врло опрезно, озбиљно и одговорно. Радње нису опустошене, свега има и нико не ствара залихе. Кажу да је Русија непобедива, па јој ни корона вирус не може ништа. 

Како оцењујете ситуацију у Србији у вези са корона вирусом?

Влада Србије се одговорно бори са корона вирусом. Ми смо се добро поставили и треба одати признање Влади Србије и председнику. Не смемо подлећи паници, нисмо кукавице, али смо понекад подложни масовној хистерији и еуфорији и позитивно и негативно. У том смислу, мислим да председник и Влада раде добру ствар и да упозоравају да се преко друштвених мрежа не шири паника. Србија има и снаге и средстава да са корона вирусом изађе на крај. Само морамо поступати одговорно. 

Да ли вам се чини да је у питању биолошки рат?

Искрено речено, не знам. То се проширило по целом свету, а да је захватио само две или три земље циљано, као на почетку Кину и Иран, онда бисмо могли да шпекулишемо. Биолошки рат јесте једна врста најподмуклијег рата јер га је тешко разликовати, вирус који је настао природним путем од оног који је настао у лабораторији. Светска јавност је врло алергична на биолошко оружје и оно изазива анимозитет код људи. Ми чак у овом часу не знамо како је дошло до првог оболелог. 

Цена нафте су пале. Да ли ће то утицати на Русију?

Руски буџет је програмиран на цену нафте око 25 долара по барелу, тако да нису нешто посебно погођени падом цена нафте. Мислим да руска привреда неће имати велику штету, јер ће се цена нафте вратити после одређеног времена на ранији ниво. Руси су то добро прорачунали.

Председник Путин истиче да исход дијалога Београда и Приштине мора бити у складу са Резолуцијом 1244. Да ли то значи да Русија инсистира на исходу у ком КиМ бар формално остају у саставу Србије?

Русија каже да инсистира на Резолуцији 1244, али и на договору Београда и Приштине.

Дакле, Русија је рекла да ће прихватити сваки договор Београда и Приштине. 

Како оцењујете сарадњу Србије и ОДКБ?

Мислим да ћемо бити посматрачи на вежбама и да би могла отићи и наша група војника на вежбе. Пре 2012. године та сарадња уопште није постојала. Ми имамо јако добру сарадњу са војском РФ, а имамо добру сарадњу и са Белорусијом. Наша војна позиција је строго неутрална. Имамо односе са свима. 

Колико је српско небо безбедно сада када смо набавили "панцир"?

Могу да кажем само да је много безбедније него пре него што смо имали "панцир".

Русија стално развија нова оружја. Које ће бити најубоитије?

Руси развијају хиперсонично оружје, то су брзине од 8 до 9 маха и тиме они асиметрично одговарају Американцима. Запад нема ракете брзина које су Руси достигли и већ увели у оперативну употребу.

"Кинџал" је ракета која већ постоји у оперативној употреби на југу Русије.

То Американци немају и Руси су одлучили одлучили да у трци у наоружању не одговарају систем по систем, већ одговарају са јефтинијим системом, али који је у неким технолошким сферама бољи од конкурената на западу. Развијаће та хиперсонична оружја нулте прецизности и неће одговарати на трку у наоружању у областима у којим Американци намећу ту трку. Руси су јавно рекли да их нико није достигао у домену хиперсоничног оружја. 

Шта вам недостаје у Београду?

Недостаје ми слободно време. У канцеларији сам од 9 до 18 часова. Са друге стране, друштво које сам имао овде ми недостаје.

У току је руски удар и освета за “Северни ток 2”! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА