Најновије

ЖЕСТОКО: У противманеврима руска војска “потопила” америчку и француску морнарицу! (ВИДЕО)

Опсежна НАТО вежба „Defender Europe 20“, која је започела у фебруару у евроатлантској регији, обележена је слањем америчке морнаричке вишенаменске борбене групе на челу с водећим америчким носачем авиона „USS Dwight D. Eisenhower“. Велика игра коју је Вашингтон започео у овој регији изазвала је реакцију руске морнарице и авиона дугог домета.

"Смерч" (Фото: Јутјуб)

Стручњаци верују да Генералштаб Руске Федерације спроводи посебне маневре који укључују евентуални осветнички напад на борбену групу америчких поморских снага и ратну морнарицу Француске, чије поморске снаге  предводи носач авиона „Шарл де Гол“.

На темељу података искључиво из отворених извора, добијамо следећу слику, а стручњаци су обратили посебну пажњу на неке детаље.

20. фебруара корвета Балтичке флоте „Стоики“, као део флоте бродова, напушта Балтијско море и креће према Атлантику. Где је данас, то је непознато. Од 23. фебруара крстарица америчке морнарице „Vella Gulf“ прати брод за снабедавање „Бенавидез“ и теретни брод „Ресолве“, који су превозили опрему у Европу у оквиру плана вежби „Defender Europe 20“, наводно на подручју источно од Азора.

Касно 26. фебруара океански тегљач “Николај Чикер” руске Северне флоте креће из базе на полуотоку Кола, процењује се у правцу Азора. 6. марта био је у Келтском мору, држећи се општег курса према југу. Питање плови ли сам или не остаје отворено.

У фебруару и марту команда руске Северне флоте три пута у 11 дана шаље бродове прво у средињи и јужни део Норвешког мора, а потом приметно јужно уз противподморнички авион дугог домета и извиђачки авион Ту-142 разних модификација.

27. фебруара фрегате „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Макаров“ из Црноморске флоте напуштају Севастопољ и 28. фебруара пролазе турски теснац, следећи пут не према сиријском Тартусу, како се првобитно претпостављало, већ западно од Средоземног мора, где 6. марта пролазе Гибралтарски теснац и одлазе до океана, према процени у смеру северозапада.

5. и 6. марта британски противподморнички авион П-8 „Посејидон“, први пут од доласка у Велику Британију и обављања неколико летова обуке и пробијања на подручју шкотске авио базе Лосимаут, два пута одлази на прве праве мисије како би извиђао подручја западно и југозападно од Ирске.

6. омарта команда 6. оперативне флоте ратне морнарице Сједињених Држава, забринуто због активности руске морнарице, први пут шаље беспилотни авион RQ-4 „Global Hawk“ са Сицилије на извиђање на Атлантику, западно од Гибралтара.

10. марта две корвете руске Балтичке флоте спроводе заједничке задатке проналаска, откривања и уништавања условне непријатељске подморнице у североисточном Атлантском океану. Спроведена је и обука за одбијање напада оружјем ваздушних напада с разних висина и праваца, уз примену конвенционалног гађања из противваздушне одбране бродова.

Осим тога, вежбала су се и електронска лансирања ракета против поморских циљева, а ракета је лансирана помоћу главног ударног оружја тих бродова, ракетног састава „Уран“.

У раздобљу од 9. до 10. марта француски носач морнаричких авиона и вишенаменска борбена група под вођством водећег носача авиона „Шарл де Гол“ спроводила је интензивну практичну авио обуку у контроли борбених авиона разних врста и националности крај обала Португала у оквиру вежби „Заједнички ратник 2020/1“, те одвраћања хипотетске претње из ваздуха. Уз две француске ракетне фрегате и нуклеарне подморнице „Казабјанка“, ова борбена група укључује немачку фрегату „Либек“, белгијску фрегату „Леополд Први“, фрегату шпанске морнарице „Блас де Лезо Ф-103“ и фрегату морнарице Португала „Корте-Реал“.

То је оно што следи из службених извештаја, кажу стручњаци.

“У раздобљу од друге половине фебруара до прве половице марта, под генералним вођством Генералштаба руских оружаних снага у североисточном Атлантику, наводно се планирало, а снаге Северне, Балтичке и Црноморске флоте извеле су одређене операције, чији су главни задаци били условно поразити носаче авиона вишенаменске морнаричке групе Сједињених Држава и Француске, смештене на прелазу у Келтско море с источне обале Сједињених Држава, односно Средоземног мора, као и превознике америчке морнарице који су пратњи крстарице „Вела Гулф“ пребацили у Европу пуно оружја и опреме која би требала учествовати у вежбама „Defender Europe 20“, верују аутори војног портала „Оперативна линија“.

Из онога што је фотографисано у подручјима Гибралтарског теснаца и Скагерака и што је речено у изјавама за штампу руског Министарства одбране, Велике Британије и Норвешке, може се претпоставити да су две ракетне фрегате Црноморске флоте биле укључене у ударну групу морнарице за испуњење ова два главна задатка. То си били “Адмирал Григорович” и “Адмирал Макаров”, три ракетне корвете Балтичке флоте,

део снага Северне флоте, противподморничка и извиђачка авио група са авионима Ту-142, од којих три авиона Ту-142МК и један Ту-142МР. У противманевре су били укључени и борбени пресретачи снага Северне флоте МиГ-31 и два стратешка ракетна носача Ту-160М, те два авиона за поновно пуњење Ил-78 авио команде далеког домета руских ваздухопловних снага.

“А ако је носач авиона вишенаменске групе с водећим бродом, носачем „USS Dwight D. Eisenhower“ успео одмах “побећи” у Средоземно море без икаквих условних губитака од условне нуклеарне ракетне ватре руске флоте, мењајући претходно најављене планове, тада су француски носач „Шарл де Гол“ његова безбедоносна пратња и бродови америчке морнарице који су превозили оружје и опрему у Европу, највероватније, били условно лоше среће“, кажу војни стручњаци, појашњавајући да су то „условни“ губици и да се у мирнодопско време тако планирају и воде „војне операције“.

И док смо овде расправљали о „искрцавању америчких командоса“, што је била „кликбајт“ вест, на европским морима и на Атлантику су десетине бродова водиле праву „условну битку“ и имали прилику да симулирајући нападе и одбрану одмере снаге и раније невиђеним околностима.

У војним публикацијама је детаљно описано како од краја фебруара америчка морнарица спроводи морнаричке вежбе „Atlantic Convoy Ops“, које подржавају копнене НАТО вежбе „Defender Europe 20“, иако сада није јасно хоће ли се завршни копнени дио уопште одржати, јер су Норвешка, Италија, Финска и Немачка отказале учешће због кризе с коронавирусом.

Суштина вежби „Atlantic Convoy Ops“ је била да осигурају пребацивање америчких трупа у Европу преко Атлантика. Сличне вежбе су требале доказати да америчка војска брзо може пројектовати снаге за мобилизацију и распоредити трупе у европском подручју војних операција.

Вреди додати да би свеобухватне НАТО вежбе, које су у логистичком делу започеле у фебруару на евроатлантском подручју, требале трајати до априла. Како су замислили њихови организатори у Пентагону, маневри би требали показати “способност размештања и пројектовања моћи на глобалном нивоу”. Руско министарство спољњих послова позвало је НАТО да размисли о последицама својих “агресивних акција”. Службена представница руског министарства спољњих послова Марија Захарова рекла је да су маневри отворено усмерени против Русије.

„Defender Europe 20“ највећа је вежба Пентагона и НАТО пакта у посlедњих 25 година, а планирано је размештање америчких снага из континенталног дела Сједињених Држава у Европу. 

Прочитајте ОВДЕ  може ли Трамп да искористи тренутак и уништи Русију и Кину.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА