Најновије

ДЈБ позвао посланике да се сете шта им је посао: "Председник СНС и Србије противуставно преузео ингеренције Скупштине"

Посланици покрета Доста је било (ДЈБ) упутили су данас, поводом, како тврде, противуставног увођења ванредног стања, позив председнику Уставног суда Србије, да учини све што је у његовој надлежности како би се сачувао уставни поредак у Србији.

Посланици покрета Доста је било (Фото: Јутјуб)

У саопштењу пише да су они овај позив упутили и председницима Високог савета судства, Врховног касационог суда, Државног већа тужилаца, Адвокатске коморе Србије и Републичком јавном тужиоцу.

“Овај позив је упућен након што је председник Српске напредне странке (СНС) и Србије Александар Вучић 15. марта, уз саучесништво председнице Владе Ане Брнабић и председнице Скупштине Србије Маје Гојковић суспендовао парламент и противуставно му одузео надлежности да расправља и одлучује о ванредном стању.

Члан 200 став 1 Устава Србије јасно прописује да одлуку о ванредном стању доноси Скупштина Србије.

Без икаквог образложења, прећутно самопрогласивши да "Скупштина није у могућности да се састане", председник СНС и Србије противуставно је преузео ингеренције Скупштине и прогласио да су одлуке Владе, чији рад Скупштина треба да контролише, изнад Устава Србије”, наводе у ДЈБ.

У ДЈБ подсећају јавност да је пре само 10 дана Вучић расписао парламентарне изборе, након чега је парламент наставио да заседа и доноси законе, што је правдано завршавањем "неодложних послова".

"Увођење ванредног стања, изгледа, за председника СНС и председницу Народне скупштине, не спада у категорију 'неодложних послова'", оцењују у ДЈБ.

У саопштењу се наводи да се на епидемије и пандемије односи Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама.

"Несхватљиво је да председник СНС, председница Народне скупштине и председница Владе не познају законе, не поштују Устав и злоупотребљавају свој положај, практично суспендујући највише законодавно тело. Изгледа да је за председника СНС много важније питање како одгодити пропале изборе од поштовања Устава и закона Републике Србије", истиче се у саопштењу.

У ДЈБ очекују да ће председник Уставног суда, као и председници осталих релевантних институција којима су се обратили, бити свесни озбиљности ситуације и последица овог протиуставног чина и да ће "предузети све што Устав и закони државе налажу како би се очували народна сувереност, владавина права и демократија у Србији".

Посланици да бране уставни поредак

Посланица покрета Доста је било (ДЈБ) Бранка Стаменковић изјавила је да су посланици тог покрета упутили отворено писмо свим посланицима Скупштине Србије и позвали их да потпишу захтев за хитно сазивање седнице парламента на којој би "расправљали о проглашеном ванредном стању и потврдили ту одлуку или је одбацили".

Стаменковић је рекла да се у отвореном писму, које су јуче упутили посланицима, поред осталог наводи да је "институција Народне скупштине у великој опасности".

"Одузете су јој све надлежности и практично је суспендована", рекла је Стаменковић.

Она је истакла да се "ово дешава у тренутку у коме чињеница да су посланике грађани бирали да у парламенту штите њихова права и интересе има посебан значај".

"На свим државним институцијама је велика одговорност да у складу са Уставом и законима Србије учине све да кроз ову кризу прођемо што безболније", указала је Стаменковић.

Она је подсетила да Устав Србије прописује да одлуку о увођењу ванредног стања доноси Скупштина Србије, а да у случају да је донесе било ко други парламент има обавезу да у року од 48 сати потврди или поништи ту одлуку.

Устав такође прописује, како је рекла Стаменковић, да у случају увођења ратног или ванредног стања Скупштина Србије заседа без позива у пуној надлежности.

"Чињеница да су у периоду између 15. и 17. марта прекршене све ове одредбе Устава јасно говори да је уставни поредак у Србији угроженији него икада у новијој српској историји", истакла је она.

"Позивамо вас да заједно одбранимо уставни поредак у Србији тако што ћемо заштитити интегритет, достојанство и надлежност Народне скупштине", наводи се у отвореном писму.

Стаменковић је рекла да посланици "током ванредног стања, док се укидају права грађана, морају да буду у првим редовима борбе против могућих злоупотреба и давања превелике слободе било ком државном органу да доноси евентуално неразумне одлуке под плаштом борбе против епидемије".

Прочитајте ОВДЕ шта је Борис Тадић поручио Вучићу.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА