Најновије

ВУЧИЋ УВОДИ ДРАСТИЧНЕ МЕРЕ! Од сутра се затварају сви гранични прелази, градски и међуградски превоз се укида!

Председник Србије Александар Вучић обраћа се јавности о новим мерама које ће држава даље предузимати у борби против корона вируса. 

Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Вучић је рекао да од сутра у 8 ујутру се затварају сви гранични прелази и да нико сем транспортних камиона неће моћи нико да уђе на територију Србије. 

О студентима заробљеним у иностранству

- Ми смо данас о томе разговарали и јасно упутство министра Дачића је да МСП активно ради на томе. Важно је да имамо групе и да не идентификујемо свакога појединачно - рекла је премијерка Србије на питање шта ће се десити са нашим људима који су заробљени на аеродромима у иностранству.

О отказима у приватом сектору

На питање да ли Влада Србије може да донесе декрет и забрани отпуштања у приватном сектору председник је рекао да то није могуће.

- Ми ни на који начин не можемо да утичемо на приватни сектор и донесемо декрет. Ми приватницима не плаћамо ни разлику у профиту нити исплаћујемо плате радницима, једно можемо да молимо и да помогнемо. Обећавамо да ћемо део плата онима који су погођени корона вирусом и то докажу надокнадити - казао је.

О одјеку апела у иностранству и критикама из ЕУ

- Разговарао сам и са Меркел и настављамо сарадњу, настављамо наш еворпски пут - рекао је Вучић и додао да је од неколико људи из ЕУ добио похвале јер је имао петљу да каже све што мисли.

Ми заједнички доносимо одлуке и консултујемо се око свега, можда сам крив што смо пола дана дуже прихватао наше људе из иностранства. Ми немамо уставно овлашћење тако нешто да забранимо, али кад су лекари рекли да не можемо то да издржимо донео сам овакву одлуку.

- Хоћу да се захвалим људима који су поштовали забрану кретања и пензионерима који поштују забране, молим вас да разумете ову поруку - рекао је председник.

О повратницима из иностранства

Председник Србије поново је апеловао на Србе из иностранства да буду пажљви и дициплиновани и да се управо због масовног повратка наших људи очекује највећи "удар", односно да број оболелих порасте.

- Рачунајте да је у последњих 10 дана стигло преко 200.000 људи јер знају да на западу неће имати шта да раде до Ускрса, и није проблем, али будите одговорни - поновио је Вучич.

Он је рекао и да су наши спортисти који су се вратили у Србију изоловани и да ће уколико буду покушали да изађу бити ухапшени, као и да никога новац неће заштити од казни.

- То су добри момци и нећемо се иживљавати над њима, верујем да се то неће десити - рекао је.

Председник Србије је рекао да ће и свима који раде на ВМА од 1. априла бити увећане плате за 10 одсто. Он је рекао и да се успева да држава функционише и да ће свим пензионерима бити обезбеђени пакети помоћи.

Вучић се захвалио војсци, полицији, радницима градске чистоће посебно. 

- Спремни смо за 10 хиљада болесника - рекао је Вучић и додао да ће полицијки час до викенда бити проширен.

О набавци маски и дезинфекционих средстава

- Сутра ћемо имати 45 хиљада раствора за чишћење и дезинфекцију. Део сировине за производњу других средстава и успећемо следеће недеље да и то обезбедимо - казао је председник.

- Од наредне недеље сваки грађанин Србије ће имати маске. Прво ћемо снабдети институције, а онда и грађане. Успећемо да снабдемо целу Србију јет је то веома важно уколико се не држи одстојање - рекао је Вучић.

О намирницама

Председник Србије је рекао да свега има довољно и да брашна има довољно. Он је рекао да ће од Приштине тражити да дозволи да се снабде да север Косова.

Председник Србије је рекао да свих намирница има довољно.

Укида се градски и међуградски превоз 
- Сутра се потпуно укида градски и међуградски саобраћај у 12 сати. Последњи поласци међуградских аутобуса и возова морају да буду до 12 сати.

О гориву и наводној несташици 

- Ми никаквих несташица горива немамо, а људи су пустили ту лажну вест кривично ће одговарати. Имамо довољно нафте и чак ћемо наставити да извозимо. Дозвољавамо извоз дела нафте да бисмо могли даље да је производимо - рекао је председник. 

Вучић је поново апеловао на најстарије суграђане да не излазе напоље и да не нападају полицију. 

- Држава сада мора да реагује оштрије, озбиљније и одлучније - истакао је председник.

- Уколико бисмо успели да се изолујемо сви на 14 дана, тај вирус не би могао да нам уради ништа - рекао је председник и поновио да све зависи од нас.

Председник Србије рекао је да морамо да покушамо да зауставимо да раст не буде експоненцијалан и зато је од пресудног значаја дисциплина наших људи.

- Пре сат времена успели смо да допремимо још 7 респиратора, а чекамо још 9 шведске производње које смо платили, очекујем још стотину који ће бити донација наше кинеске браће - рекао је он.

Вучич је рекао да се у данима који долазе очекује да број заражених расте, с обзиром на то да је тренутни број заражених 103.

- Још троје лица очекујемо да сутра буде пуштено, ако негативни тест буде потврђен - рекао је Вучич.

Подсећамо да је у Србији у току ванредно стање које је ступило на снагу 15. марта. Три дана касније уведен је и полицијски час који подразумева забрану кретања од 8 сати увече до 5 сати ујутру.

Због сузбијања епидемије корона вируса у Србији су затворене школе, вртићи и факултети, а ђаци наставу прате путем ТВ-а. Затворени су шалтери МУП-а, а продавнице, банке и поште раде скраћено. Војска Србије обезбеђује границе и болнице.

ДЈБ позвао посланике да се сете шта им је посао! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА