Најновије

"НЕМОЈТЕ БЕЖАТИ ОД СОПСТВЕНЕ ОДГОВОРНОСТИ!": Кина жестоко одговорила Доналду Трампу

Кина је индиректно оптужила председника САД Доналда Трампа да "бежи од својих одговорности" после његових изјава да свет плаћа "тешку цену" због кинеске спорости да јави о коронавирусу.

Доналд Трамп и Си Ђинпинг (Фото: Јутјуб)

Пандемија болести COVID-19 која је кренула из централног кинеског града Вухана у децембру до сада је заразила више од 230.000 људи у 158 земаља и територија, према рачуници агенције Франс прес.

- То би много боље прошло да смо све то знали неколико месеци раније. То би било ограничено у области Кине одакле је све кренуло. Свет плаћа тешку цену за то што су (Кинези) урадили - рекао је Трамп на једној конференцији за новинаре и поново назвао корона вирус "кинеским вирусом".

Кинеске власти су првобитно критиковане због недостатка транспарентности и спорости у реаговању на ширење тада непознатог корона вируса, али је Пекиг касније предузео драконске мере изолације и епидемија се знатно успорила у тој земљи, док се проширила у остатку света.

- Неке особе у САД покушавају да оцрне рад Кине против епидемије и да беже од својих одговорности пребацујући их на Кину - рекао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Генг Шуанг.

- Такво опхођење занемарује огромне жртве које је Кина сносила да би осигурала санитарну безбедност - рекао је он на редовној конференцији за новинаре.

Портпарол је рекао да су кинеске власти од 3. јануара почеле да обавештавају САД о ситуацији са епидемијом и да су од тада одржавале редовну комуникацију. Указао је на противречност Доналда Трампа наводећи да је амерички председник више пута поздравио Кину због транспаретности њених информација.

Трамп је више пута употребио израз "кинески вирус" за нови корона вирус а многи сматрају да намерно користи тај израз да би на Кину пребацио одговорност за здравствену кризу у САД где је од корона вируса већ заражено 9.400 људи од којих је 150 умрло.

Украјини су дали џавелин, али он против Русије не може да делује! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА