Најновије

ЧЛАН ТИМА КОЈИ ЈЕ ОТКРИО ЛЕК ПРОТИВ КОРОНЕ: Има га довољно! Јефтин је! Ово је спас за човечанство!

Директор Медитеранске инфектолошке клинике из Марсеља Дидије Раулт на добром путу је да спасе човечанство од опасности вируса корона. Његов тим је извршио истраживања чији су резултати управо објављени, и који показују да у комбинацији два лека вирус практично нестаје! Из професорове екипе појашњавају домете овог спектакуларног истраживања.

Да ли је стварно пронађен лек за корону? (Фото: Јутјуб)

- Суштина је да се уради што више тестирања, и то што пре, да би, што је пре могуће, оболеле особе добиле третман - истиче професоров сарадник Јанис Русел.

Подаци објављени у "Интернационалној ревији за антимикробиолошке агенсе" показују да је број заражених после шест дана третмана антималаријским леком хидроксихлорокин значајно опао, а да је у комбинацији са антибиотиком азитромицином, према приказаној графици, нестао!

Табела показује да је већ петог дана, број излечених комбинованом методом стопроцентан. Истраживање је започето са 36 пацијента и трајало је до 16. марта. Један део су били контролисани пацијенти, други су добијали само лек "плакенил" који садржи хидроксихлорокин, а у трећој комбинацији шест пацијената је добијало оба третмана.

За оне који нису добијали лек против маларије, оболело је после шест дана и даље било 90 одсто пацијената, за оне са третманом "плакенилом" проценат је спао на свега 25 одосто, док је излечено свих шест пацијената који су добили оба лека.

Ови резултати су толико охрабрили француске власти да су одлучиле да тестирање прошире на остале болнице у земљи. Независна екипа се тако припрема да исти третман примени и у Лилу. Циљ је да се све испита на далеко већем узорку.

Русел потврђује ефикасност ових истраживања извршених на Медитеранској инфектолошкој клиници у Марсељу. А на питање зашто онда у том случјау има толико мртвих у свету и због чега се тај третман одмах не да људима који тренутно умиру у Италији, Француској, Шпанији и широм планете, наш саговорник одговара:

- Све је више земаља које препоручују да се користи тај третман. И председник САД Доналд Трамп је у среду најавио да ће предложити давање хидроксихлорокина пацијентима који болују од вируса корона у САД. Претходно су се у то уверили и у Кини и Кореји.

Јанис Русел наглашава да се тај третман у ове две земље користи већ неколико недеља и да свет полако почиње да схвата интерес његовог коришћења.

Истовремено, оповргава гласине да овог лека, наводно, нема довољно у свету.

- Лек постоји одавно, издато је изузетно много рецепата, сви људи који живе у зонама где влада маларија су га користили. Уопште није редак. Уз то, постоје и генеричке верзије. Ниједна фирма не држи права на њега. Свака фармацеутска лабораторија има компетенције да га производи. Постоје велике компаније које су већ предложиле да га дају различитим владама у свету. Дистрибуција треба да се организује, али то није изазов. Уз то је и доста јефтин - истиче сарадник екипе професора Раулта.

А на питање да ли то значи да сада не би требало имати превелики страх од вируса, јер лек постоји, одговара:

- Треба имати интелигентну стратегију борбе против ове болести и тако ћемо успети да је победимо.

Претње чувеном професору

Професор Раулт износи позитивне примере Кине, и наводи да пре свега треба тестирати што више људи, јер је по њему то пут за излечење. Скренуо је и пажњу, ослањајући се на кинеска истраживања, да су носиоци заразе потенцијално опасни 20 дана. Рекао је и да умиру само они који у себи и даље имају вирус. Он наглашава да су његова истраживања веродостојна. Рекао је и да у последње време ноћу добија претње телефоном, уз захтев да оповргне своју теорију, па је због тога поднео тужбу.

Вероватно интервентан увоз

За лек против маларије - "хлорокин", за који постоје индиције да у комбинацији са антибиотицима може да буде ефикасан у лечењу ковид-19, највероватније ће бити затражен интервентни увоз. Овај лек није регистрован у Србији, али јесте у ЕУ и има одобрење за промет и америчке ФДА, Агенције за безбедност хране и лекова.

Руска вакцина против короне на тесту

Руски научници почели су да испитују новонаправљену вакцину против вируса корона на животињама. Прототипове вакцине направили су у Државном научном центру вирусологије и биотехнологије "Вектор" из Новосибирска на шест различитих технолошких платформи.

Очекује се да би сва истраживања требало да буду готова до краја лета, па би се вакцина могла направити за употребу у последњем кварталу ове године. После прве етапе експеримената одабраће се они прототипови вакцине који се оцене као најперспективнији.

Ако руски научници заиста успеју да направе ефикасну вакцину, то ће бити велики корак у борби против вируса који је погодио цели свет. Тек кад буду сигурни да је вакцина ефикасна одређиваће се дозе које се могу давати човеку.

Информација из Новосибирска велико је охрабрење и сигурно ће смирити многе, а поготово оне који мисле да ће болест харати доста дуго. Дан пре ове информације у Москви су саопштили и да је дешифрован геном вируса корона у Научно-истраживачком институту "А. А. Смородинцев". Геном је дешифрован на основу материјала узеток од пацијента који је заражен вирусом корона. Очекује се да ће то откриће помоћи у прављењу вакцине. Иначе, руски лекари сарађују и размењују мишљења о опасном вирусу са кинеским лекарима.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Доналд Трамп активирао закон из 1950. године.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА