Најновије

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН УПОЗОРАВА: Свака недеља је битна! Ово не мисли скоро да престане! Гаси се нада да ће лепо време зауставити вирус

"Убрзање је почело ево већ четврти дан. Подигнуто је на нови ниво од 30 људи на дан и било би добро да не иде на веће бројеве. Осам људи је на респиратору и та ситуација је солидна, имајући у виду да смо у 16. дану", рекао је јутрос епидемиолог Предраг Кон.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Он је казао да је ова недеља важна да бисмо видели да ли све "мере које смо предузели имају ефекта".

- Рекао бих да има ефекта, али негативне вести из земаља у Европи показују да ово не мисли скоро да престане и наше активности ће морати ускоро да се зауставе - истакао је он.

"Антималарици могу да поправе стање"

Кон је на јучерашње вести да антималарици помажу при лечењу корона вирус рекао да се показало да у комбинацији са појединим антибиотицима могу да поправе стање.

- Не треба предузимати лечење на своју руку. Код вируса може да се јави резистенција. Имамо довољно лекова за збрињавање пацијената. Да ли ће овај вирус трајати дуже, то ћемо морати да пратимо из дана у дан. Када буде стигла заштитна опрема мораћемо је више користити, јер ће кренути циркулација вируса у целој Србији - рекао је наш најпознатији епидемиолог.

Предраг Кон је истакао да код нас постоје појединачни случајеви да не знамо на који начин су оболели, али да немамо случајеве тешких акутних респираторних инфекција без повезаности.

- Свака недеља постаје јако битна. Чекамо да вирус посустане у западној Европи па ће посустати и код нас. Успешно је све оно где имамо дане без смрти. Колики ће то бројеви бити, видећемо. Ми тестирамо смо оне с тешком акутном респираторном инфекцијом, па бројке не можемо да поредимо са Западном Европом - казао је Кон.

"Све је како се очекује"

На питање да ли је број пацијената и њихово стање у складу са недељом у којој се налазимо, Кон је рекао да је стање солидно.

- Баш је онолико колико се очекује, шест одсто заражених је у критичном стању, уклапамо се у статистику. Најважније је да се разумемо сви. Најважније да не дође до заражавања здравствених радника - истакао је он.

Кон је објаснио да се сада део инфектолошког кадра најискуснијег пребацује у болницу Драгиша Мишовић, те да се Инфективна клиника празни за пацијенте из унутрашњости.

- У Нишу је дошло до заражавања једног дела здравствених радника. Обезбеђена им је изолација и све је под контролом. Ипак, то је снажна опомена за нас. Нема шетања са здравственим тегобама, нарочито млади лекари да обрате пажњу ако мисле да им не може ништа бити - каже Кон.

Нагла промена времена и вирус

Кон је прокоментраисао и најављену наглу промену времена и пад температуре и за 20 степени.

- Искрено та нада да ће нам лепо време донети побољшање, нешто се гаси. Ови подаци из Италије показују да не можемо на то да рачунамо. Ипак, мислим да повећање температуре и ултравиолетног зрачења свакако може позитивно да утиче на смањење вируса - напомиње Кон.

Епидемиолог је напоменуо да је несумњиво да "успевамо да исправимо криву епидемије", те да је тек 15. дана дошло до скока, али не драстичног.

- Ако би остало на дневно 30 заражених, крива би се заравнала, не би дошло до наглог скока - закључује Кон.

Прочитајте ОВДЕ колико је до сада људи у Србији заражено короном.

Извор: Блиц/ТВ Прва

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА