Најновије

ЗАПАДЊАЦИ У СТРАХУ! ЦЕНЕ НАФТЕ ПАДАЈУ? Поремећаји на тржишту црног злата!

То би могло да се деси као комбинација преплављивања тржишта нафтом од стране Саудијске Арабије и Русије и свеопштег економског пада због корона вируса, што све заједно може довести до перфектних услова за повећану производњу.

Нафтна бушотина (Фото: Pixabay)

И заиста, количине ускладиштене нафте већ расту.

Сенки је рекао да је глобална потражња за нафтом око сто милиона барела дневно, али би економске последице пандемије могле да смање ту потражњу за 20 одсто. 

То би креирало вишак од дватесет милиона барела дневно које би рапидно "прерасло" све капацитете складиштења, што би натерало произвођаче црног злата да плаћају купцима за откуп нафте - отуд негативна цена нафте.

Америчка влада већ планира да купи укупно 77 милиона барела нафте наредних недеља, али према Санкијевим речима, Вашингтон може да откупи два милиона барела дневно, тако да ће постојати велики вишкови који ће "скупљати прашину".

Цене нафте су већ пале на најнижи ниво у последњих 17 година, и у овом тренутку налазе се између 19 и 22 долара, са тенденцијом пада. Последице за америчку нафтну индустрију, уколико корона вирус смањи потражњу, могу бити катастрофалне.

Још неко време ће произвођачи бити заштићени "хитним фондовима", али то ће имати контраефекат. Уместо да смањују производњу и пумпају мање нафте, они ће наставити да извлаче црно злато до коначног пуцања.

Франсиско Бланш, један од стратега Банке Америка, упозорава да ће смањивање потражње због корона вируса и рата ценама између Русије и Саудијске Арабије довести до повећања ускладиштене нафте за девет стотина милиона барела само у другој четвртини године. Он каже да на свету тренутно постоји 1.5 милијарди барела слободног складишног капацитета.

Међутим, распоред тих складишних потенцијала зависи од региона до региона и често се не поклапа тачно са вишком нафте.

Кина наставља да шири и гради своја складишта, иако је традиционално имала мањак истих, па је сада у много бољој позицији да се окористи овим ултра ниским ценама.

- У најгорем случају, ако на тржишту буде немогуће наћи "дом" за вишак барела, цене нафте ће се онда пасти и испод 18 долара. То ће америчке и канадске произвођаче невероватно погодити када им пресуше све залихе новца - наводи Бланш.

Загреб претрпео и четврти удар! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА