Најновије

КАКО ДО ПЕНЗИЈЕ? У Влади данас о коначном решењу, на столу две опције - војска и специјалне просторије

Како ће други део фебруарске пензије, али и мартовска, која ће 10. априла бити исплаћена у целости, заједно са додатком од 4.000 динара, стићи до пензионера, данас је једна од актуелнијих тема у Немањиној 11.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Према информацијама, модел за исплату пензија које наши најстарији грађани примају преко текућег рачуна, требало би да буде дефинисан до краја дана, а на столу су две опције.

Прва која се узима за најбезбеднију, с обзиром на то да је пензионерима забрањено кретање, јесте да пензије буду исплаћиване помоћу мобилних уређаја које би од куће до куће носила војска. Пензионерима би практично на врата дошло овлашћено лице и провлачењем банкарске картице кроз апарат исплаћивала би се жељена сума новца.

Друга опција, која ће данас такође бити разматрана у Влади, јесте да ће би држава за најстарије могла да одреди специјалне шалтере за поједине делове града. Пензионери би долазили по позиву, а у циљу да их на једном месту у истом моменту буде што мање.

Извесно је и да би овај посао, узимајући у обзир обе опције, могао да буде поверен војсци, радницима поште, али људи из Министарства рада и Владе разговарају и да банке са својим особљем укључе у овакав начин исплате. Ипак, како тврди наш извор, војска је најбезбедније решење.

Коначна одлука о опцији која ће се примењивати биће донета данас али према сазнањима, предност се даје мобилним банкоматима које би до пензионера достављала војска. Извор каже и да би овакав начин исплате мало могао да успори доставу пензија, али да се 30. март узима као задњи дан до ког би други део фебруарске пензије требало да стигне до свих најстаријих.

У игри је да се ове две методе и комбинују, односно да се поред мобилних банкомата обезбеде и специјалне просторије за поједине делове града или пак посебни шалтери у банкама, где би се у одређеним временским интервалима, позивали пензионери у ограниченом броју.

Овакав начин исплате односи се на оне пензионере који нису дали овлашћење за подизање новца неком од својих млађих чланова породице којима није ограничено кретање.

Ове муке немају пензионери који примају своје принадлежности на кућне адресе, па ће њима новац бити на вратима 24. марта који ће им по већ устаљеној пракси донети поштари.

Извор из Немањине 11 тврди да се тражи најефикасније и најбезбедније решење за наше најстарије суграђане, како би се избегла свака могућност евентуалног ризика да се инфицирају корона вирусом.

Председник Србије Александар Вучић наложио је влади да се осмисли најбезбеднији начин како да новац од банке дође до пензионера и затражио је да се уз сваки предлог образложе предности и мане, али и кадровски капацитети који су потребни да би се реализовало.

Он је синоћ најавио да мартовска пензија неће бити исплаћена у два дела, као што је то био случај до сада, и да ће цела пензија бити исплаћена 10. априла уз додатак од 4.000 динара.

Додао је и да пензије неће бити смањиване, као ни плате у јавном сектору.

Прочитајте ОВДЕ  шта се то драстично очекује у Србији.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА