Најновије

Кина - од осуда због ширења вируса до највеће светске хуманитарне силе

Кина је данас највећа светска хуманитарна сила. Држава у којој је коронавирус настао, и која се прва изборила са епидемијом, помоћ у виду лекарских тимова, тестова и медицинске опреме шаље на све крајеве земаљске кугле. Поједини аналитичари у томе су препознале дипломатску офанзиву у доба кризе.

Кина (Фото: pixabay. com)

Док је највећи део Кине славио западњачку нову годину, у болници у Вухану дешавало се нешто неуобичајено. У ноћи дочека, 31. децембра, Светска здравствена организација званично је обавештена о великом броју пријављених случајева упале плућа које кинески лекари нису могли да објасне. Након десет дана, свет је по први пут чуо реч која ће наредних месеци одзвањати у сваком дому.

"Данас, комисија за здравље и породицу у Вухану, у провинцији Хубеј, саопштила је последње информације у вези са упалама плућа узоркованим новим вирусом. Испитивања су завршена и дијагностикован је 41 случај новог коронавируса", саопштено на кинеској државној телевизији.

Међутим, кинеске власти прикривале су размере нове заразе. Доктор Ли Венлианг из Вухана још крајем децембра покушао је да алармира колеге о опасностима новог коронавируса, али је ухапшен због ширења дезинформација и натеран да потпише да више неће јавно говорити о вирусу.

Недуго после тога, и сам се заразио тада безименим вирусом, од последица је касније и преминуо. Све то време, авиони су летели, живот је текао а становништво путовало, да би тек крајем јануара, провинција Вухан владином уредбом била одсечена од света.

Закаснела реакција разбеснела је Сједињене Америчке Државе. "Та два месеца, да смо их имали и да смо били у стању да пратимо вирус, и да смо имали неопходну сарадњу са Кинезима, да смо имали тим Светске здравствене организације на терену, тим Центра за контролу и превенцију болести, који смо понудили, мислим да бисмо драматично умањили оно што се дешава и у Кини и у свету", казао је саветник за националну безбедност САД Роберт О'Брајан.

Кинеске власти признале су лошу реакцију на почетку епидемије, али у међународним односима није било извињења.

"Молимо америчке званичнике да поштују чињенице и мишљење међународне јавности. Требало би да користе време на јачање сарадње и спречавање ширења вируса, а не на нападе и дискредитовање Кине", поручио је портпарол кинеског министарства спољних послова Генг Шуанг.

Власти најмногољудније земље на свету успоставиле су радикалне забране кретања, и уз енормна улагања у инфраструктуру, успели су да зауставе ширење коронавируса. Кључне речи биле су дисциплина и солидарност.

"Сад би требало да ојачамо поверење, и ја верујем да ћемо победити у овој борби. Вухан ће победити, Кина ће победити", обећавао је кинески председник Си Ђинпинг.

Иако је сада цео свет знао шта се десило у Кини, правовремене реакције највећег дела држава по правилу су изостале. Амерички председник Доналд Трамп недељама је тврдио како је вирус превара, и болест која ће нестати као руком однешена.

"Једног дана ће нестати, као право чудо, потпуно ће нестати (...) У име Исуса, захваљујемо вам се држећи се за руке (...) Готово сви које смо видели се опорављају, а можда ће и сви. (...) Сада демократе политички користе тај коронавирус. Чули сте за то? Коронавирус", говорио је Трамп.

Данас, када су сви чули за коронавирус, Сједињене Државе нису светски предводник у време кризе. Кина је пре епидемије производила половину светских залиха заштитних маски, у последњих неколико месеци увећала је производњу лекова и медицинске опреме чак дванаест пута, захваљујући чему данас хуманитарну помоћ шаље широм света. Пакете и тимове лекара добио је готово цео свет, укључујући и комплетну Европску унију са изузетком Немачке и скандинавских земаља.

"Сви лекари и медицинске сестре у Ломбардији се боре против епидемије. Неопходни су нам здравствени радници. Због тога, помоћ Кине нам је веома важна, донације су нам преко потребне и могу да спасе бројне животе. Хвала кинеском народу. Хвала вам", поручио је потпредседник региона Ломбардије Фабрицио Сала.

Кинеска помоћ стигла је све до Ирака, који је годинама био у фокусу америчке спољне политике. Поред медицинске сарадње, Кина је са том земљом постигла и договоре у областима нафтне индустрије и енергетске инфраструктуре, због чега поједини стручњаци сматрају да је азијски див заправо у дипломатској офанзиви.

"Пандемија коронавируса је постала бојно поље. Видим да Кина користи кризу као прилику да прикаже супериорност свог модела. Мислим да ће овако изгледати и климатске промене у будућности - мање као прилика за глобалну сарадњу, а више као параван за геополитичко надметање", сматра бивши шеф дипломатије Португала Бруно Макаеш.

О новим односима у свету без рукавица говорио је и председник Србије Александар Вучић, који је јавно огласио крај европске солидарности, окрећући се за помоћ свом, како је рекао, брату Си Ђинпингу и Народној Републици Кини.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је Италија заратила са ЕУ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА