Најновије

ПОМПЕО СЕ ВРАТИО У ДОМОВИНУ НЕОБАВЉЕНОГ ПОСЛА! Ево како су Американци одлучили да казне Авганистан!

Америчка администрација смањиће помоћ Авганистану за ову годину за милијарду долара и прети даљим смaњењем свих врста сарадње, након што супарнички лидери у тој земљи нису успели да се договоре о формирању нове владе, најављено је из Стејт департмента.

Majк Помпео (Фото: Јутјуб)

Државни секретар Мајк Помпео је током ненајављене посете Кабулу разговарао са Ашрафом Ганијем и Абдулахом Абдулахом, који су сваки себе прогласили председником након спорних избора прошле године.

У необично оштром саопштењу, Помпео је критиковао двојицу лидера јер нису успели да сарађују, чиме су угрозили мировни споразум с талибанима који би могао да оконча најдужи конфликт у који су биле укључене САД.

"САД дубоко жале што су авганистански председник Ашраф Гани и извршни директор владе Абдулах Абдулах обавестити државног секретара да нису успели да се сагласе о формирању владе која би могла да се суочи са свим изазовима управљања, мира и безбедности и обезбеди здравље и добробит грађана Авганистана", наводи се у саопштењу.

Помпео је истакао да је разочаран у обојицу и њихово понашње које је, како је рекао, задало ударац амерички-авганистанским односима и "нажалост, срамоти авганистанске, америчке и коалиционе партнере који су жртвовали животе у борби за изградњу нове будућности за ту земљу".

Помпео је оценио да њихова неспособност да заједно раде представља директну претњу америчким националним интересима и да ће Вашингтон сместа почети да преиспитује све програме подршке Авганистану, почев од смањења помоћи за ову годину за милијарду долара, што би могло да уследи и следеће године.

Помпео је био у посети Кабулу да би покушао да покрене амерички мировни споразум потписан прошлог месеца са талибанима.

Он је пропутовао хиљаде километара упркос готово глобалном прекиду путовања због пандемије корона вируса.

Откако је потписан споразум између САД и талибана, мировни процес је застао усред политичких превирања у Авганистану, а земља је у ћорсокаку од председничких избора одржаних у септембру прошле године.

И председник Ашраф Гани и његов главни ривал Абдулах Абдулах су се прогласили председницима земље у церемонијама инаугурације раније овог месеца.

Помпео се састао одвојено са Ганијем и Абдулахом да би се потом састао са обојицом авганистанских лидера.

На дневном реду је био и сусрет Ганија и Абдулаха да би вероватно разговарали о могућем компромису.

Прочитајте ОВДЕ шта је руски доктор открио о Ковиду-19.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА