Најновије

СКАНДАЛ! Швајцарци избацују српског дипломату из болнице коме је отказало плућно крило због короне

Још један српски дипломата (44) при мисији УН у Женеви оболео је од коронавируса, а иако у веома тешком стању, Швајцарци хоће да га избаце из болнице, потврђено је у Министарству спољних послова.

Дачић (Фото: РИА)

Да му је здравствено стање веома тешко јер му је отказало цело плућно крило, а да Швајцарци за то очигледно не маре, потврдио је шеф дипломатије Ивица Дачић, који тврди да се МСП бори за то да наш дипломата остане у болници, те да спрема протестну ноту.

Други заражени дипломата

- Тачно је да је наш дипломата у тешком стању и он је већ други заражени из наше дипломатске мисије у Швајцарској. Међутим, иако му је отказало цело плућно крило, Швајцарци хоће да га избаце из болнице. Веома су коректни - да иде кући и пије парацетамол! - резигнирано ће Дачић.

Да скандал буде већи, како објашњава, нашег дипломату нису хтели ни да приме у болницу у Женеви, већ је пребачен у Берн. И то на једвите јаде, а преко дебеле везе.

- Он је најпре, кад је осетио симптоме, отишао у болницу у Женеви, тамо је тестиран и потврђен му је коронавирус, али су га вратили кући. Као, лечи се код куће, нема места у болници. Човеку је затим позлило, погоршало му се стање и потегли смо силне везе да га пребацимо у болницу у Берну. Једва је жив стигао до Берна, заиста му је лоше, није шала. И сад су му мртви хладни рекли да мора кући, па нек се лечи. То је срамота и скандал! Упутили смо им званичну протестну ноту.

Човек у тако лошем стању треба да се врати кући и лечи се парацетамолом... А још су му код куће жена и мало дете - каже Дачић додаје: - Да се, не дај боже, нешто слично деси неком швајцарском или било ком страном дипломати код нас, Србија би испоштовала све међународне конвенције и указала би му помоћ. И не само због конвенција, него је и људски. Ово њихово понашање ми је несхватљиво. И то Швајцарка, еј, једна од најразвијенијих земаља.

Распуштена мисија

Шеф дипломатије каже да су до сада двојица наших дипломата оболели од коронавируса, односно да је за њих званично потврђено, а да се не зна да ли ће тај број бити и већи. - Ми смо после првог случаја одмах распустили нашу мисију и сада раде од куће, али не можемо да знамо да ли се још неко заразио пре тога - каже Дачић.

Неозбиљност

Дачић каже да је слична ситуација била и са првим нашим дипломатом из Женеве који је позитиван на коронавирус. - Њему је 12. марта потврђен вирус и тада су му рекли да буде у кућној изолацији, али да дође 21. да понови тест, да се види да ли се излечио. Отишао је тада и они га врате, не пада им на памет да га поново тестирају. Замислите тај безобразлук.

Док је глобална пажња усмерена на корону, Руси у тајности раде неке друге много опасније ствари. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА