Најновије

ПОРУКА БИЛА ГЕЈТСА: Чему нас заиста учи корона вирус?

Како стално размишљам о томе, желим да са вама поделим шта мислим да нам заиста поручује корона вирус?

Бил Гејтс (Фото: Јутјуб)

Пише: Бил Гејтс

1) Подсећа нас да смо сви једнаки, независно од наше културе, религије, занимања, финансијске ситуације или славе. Ова болест третира нас једнако, па би можда и ми требало тако исто да третирамо једни друге. Ако ми не верујете, само питајте Тома Хенкса.

2) Подсећа нас да смо сви повезани и да оно што утиче на једну особу има утицај и на друге. Подсећа нас да све лажне границе које смо створили имају веома мали значај, јер вирусу није потребан пасош. Подсећа нас, тлачећи нас тек накратко, на оне широм света чији читави животи пролазе у потлачености.

3) Подсећа нас како је драгоцено наше здравље и како смо стигли дотле да га занемарујемо, хранећи се лоше произведеним намирницама и пијући воду која је контаминирана силним хемикалијама. Ако не чувамо наше здравље, наравно да ћемо се разболети.

4) Подсећа нас да је живот кратак, и шта је то што је најаважније да радимо – а то је да помажемо једни другима, посебно онима који су стари или болесни. Наша сврха није само у томе да купујемо тоалет папир.

5) Подсећа нас како је наше друштво постало материјалистичко и како се у тешким временима сетимо шта нам је нужно (храна, вода, лекови), насупрот луксузној роби којој често дајемо незаслужену вредност.

6) Подсећа нас на значај наше породице и живота у свом дому и колико смо то занемарили. Тера нас назад нашим кућама како бисмо могли поново да изградимо наше домове и ојачамо наше породице.

7) Подсећа нас да наш прави посао није оно што радимо, да је занимање оно чиме се бавимо, а није оно за што смо створени да радимо. Наш прави посао је да бринемо једни о другима, да штитимо једни друге и да будемо корисни једни другима.

8) Подсећа нас да свој его стално држимо под контролом. Подсећа нас да без обзира на то колико мислимо да смо значајни или колико други мисле да смо важни, један вирус може зауставити читав наш свет.

9) Подсећа нас са је моћ слободне воље у нашим рукама. Можемо да изаберемо да сарађујемо и да помогнемо једни другима, да делимо, дајемо, помажемо, подржавамо једни друге или можемо да изаберемо да будемо себични, да складиштимо, да бринемо само о себи. И заиста, у тешкоћама се види наше право лице.

10) Подсећа нас да можемо да будемо стрпљиви или можемо паничити. Можемо или разумети да су се овакве ситуације већ догађале више пута у историји и да ће проћи, или можемо паничити и мислити да је ово сам крај света, чиме бисмо, свакако, нанели себи више штете него користи.

11) Подсећа нас да ово може да буде или крај или нови почетак. Ово може бити време промишљања и разумевања, где учимо на својим грешкама, или може бити почетак једног циклуса који ће се наставити све док коначно не научимо лекцију која нам је намењена.

12) Подсећа нас да је ова Земља оболела. Подсећа нас да је неопходно да сагледамо стопу сече шума једнако хитно као што гледамо на брзину којом ролне тоалет папира нестају са полица у продавницама. Ми смо болесни зато што је наш дом болестан.

13) Подсећа нас да након сваке тешкоће, ипак долази олакшање. Живот је цикличан, а ово је само фаза у једном великом циклусу. Није нам потребна паника; и ово ће проћи.

14) И док многи виде корона вирус/Ковид-19 као огромну катастрофу, ја више волим да је видим као “огроман коректор”. Послат је да нас подсети на важне лекције које смо изгледа заборавили, а на нама је да ли ћемо их савладати или не.

Прочитајте ОВДЕ   која су то питања без одговора.

Извор: Нови магазин

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА