Најновије

"Мигрантима није место у заштићеном резервату природе!"

Због пренасељености мигрантских центара у Србији Комесаријат за избеглице требало је да формира мигрантски центар у насељу Чардак у Делиблатској пешчари.

Мигранти (Фото: Јутјуб)

Овој одлуци успротивили су се мештани Делиблата, преноси РТС.

Мештани Делиблата блокирали су тракторима и аутомобилима пут који из њиховог села води ка насељу Чардак. Они не желе да се ту ни привремено населе мигранти, јер сматрају да им није место у заштићеном резервату природе.

"Чардак је игралиште за нашу децу, одмаралиште и рекреативни центар за припрему спортиста и није намењен за ту сврху", сматра Александар Ивачковић.

"Чардак је сређен пре неколико година и ради се на томе да се обезбеде још већа средства да се још лепше уреди. Штета би била велика да сад дођу овде мигранти", каже Бојан Тајдић, преноси РТС.

У општини Ковин сматрају да није добро да се "Чардак" претвори у мигрантски центар, јер то може утицати и на привредни развој овог места.

"Било би катастрофално за туризам и привреду општине Ковин и јужног Баната. Ово заштитно добро којим газдује Војводинашуме наш је основ за бављење туризмом и ми користимо у сваком моменту те потенцијале да би привукли што више гостију", каже Петар Саменовић, туристички радник из Делиблата.

"Овде сам да замолим људе да не праве никакве нереде, да их умирим док се не огласе надлежне институције и не преиспитају своју одлуку. Показујем и забринутост за здравље својих суграђана, јер нам је то сад најпрече", истиче председница општине Ковин Сања Петровић.

Комесеријат за избеглице има проблем око пренасељености мигранстких центара и неопходни су им нови слободни смештајни капацитети.

У Комесеријату кажу да планирају да "Чардак" привремено употребе за смештај миграната који би били насељени најдуже два месеца по укидању ванрденог стања.

Због противљења мештана Делиблата, а у складу са последњим новим наредбама Комесеријат за избеглице очекује да ће добити неки други слободан простор за смештај миграната, а да ће се "Чардак"искористити за друге намене док траје ванредно стање.

Надлежни саопштили право стање, данас умрло троје! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА