Најновије

ОВО ЛЕКАРИ ТАЧНО РАДЕ ДА БИ СЕ ЗАШТИТИЛИ ОД КОРОНА ВИРУСА: 10 савета из прве руке! Тврде да је 1 ствар пресудна

Лекари су у сталном контакту са зараженима и у највећем ризику да и они оболе, па је њихов опрез на највишем нивоу. Сигурно сте до сад већ сазнали за многе начине заштите, али најбоље их је чути из прве руке, од људи који сваки дан себе излажу највећем ризику.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Појачано прање руку

Ово је начин број 1 превенције, али брзинско испирање неће пуно помоћи. Није само важно користити сапун, већ се руке морају прати довољно дуго.

Одећу скидају чим уђу у кућу

"Ципеле, капут или било који други комад може бити дом вируса и бактерија, па их скидам чим крочим у стан", каже Џен Браун, доктор у клиници у Њујорку.

"У овом периоду гардеробу перем чим уђем у кућу, док јакну или капут оставим на жици како би се провјетрили."

Не дају своје ствари другим људима

Чак и обична оловка може бити право легло заразе. Др Сонпал каже како увек носи своју оловку и не позајмљује је другима, као ни друге ствари које користи у току дана, како би био сигуран да на тим површини нема вируса.

Оперите волан аутомобила

Ако возите ауто, дирате и волан, а уколико не оперете претходно руке, на њега ћете пренети све бактерије које ће се само гомилати. "Увек у ауту имам влажне марамице са алкохолом или малу боцу асепсола", каже др Браун.

Руковање је апсолутно забрањено

Ариел Левитан, доктор интернист наглашава како се рађе „рукује“ лактом јер тај поступак смањује шансе да се туђи вируси заврше у вашем носу, а нарочито током пандемије.

Правилно се дезинфикују

"Ако сте били у близини особе која кашље или кија, не брините, имате отприлике 2-3 сата да се решите вируса са површина тела. Исперите нос, оперите добро руке и скините одећу што пре", каже др Ричард Фишер.

Марамицом додирујте површине

Др Сонпал своје руке прекрије марамицом пре него што притисне дугме за лифт или када жели да отвори врата тоалета или кола.

Чувају честкицу за зубе

Најбоље би било да четкицу за зубе држите у некој кутији, јер се на њој могу накупити бактерије, а људима то ни не пада на памет. Вируси се највише задржавају на влажним површинама.

Свеж ваздух

Трудите се да барем 15 минута дневно проведете на свежем ваздуху, па макар и у свом дворишту. Проветравање просторија у којима проводите највише времена је обавезно.

Извор:  Ordinacija.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА