Најновије

"РУСКИ ТЕРМИНАТОРИ" ПРЕКРИЛИ СИРИЈСКО НЕБО: Кроз ову одбрану нико не може да прође! (ВИДЕО)

Руски министар одбране је посетио Сиријску Арапску Републику, где је разговарао са највишим политичким и војним врхом ове државе. На маршрути од аеродрома до председничке палате где га је чекао Башар ел Асад пратили су га „Терминатори“ и тимови ССО.

Ми-8 (Фото: РИА)

По изласку из свог авиона колону аутомобила у којој се налазио руски министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу су пратили и вишенаменски борбени хеликоптери Ми-8АМТШ. Наиме ова верзија хеликоптера је у последње време једна до најексплоатисанијих варијанти која је настала на бази Ми-8. Скоро па свакодневно можемо да их видимо у Сирији, приликом покривања руских војнополицијских патрола и колона на северу ове земље. „Терминатори“ имају и транспортну улогу тако да служе за брзо пребацивање десантних снага ради заузимања одређених локација (на пример, напуштене базе Војске САД на северу и истоку Сирије).

Одлично се показао у Сирији

Хеликоптер Ми-8АМТШ развијен је на бази вишенаменског хеликоптера М8-АМТ. Овај хеликоптер кога су жаргонски прозвали „Терминатор“, представља незванично име за прототип ове машине која је први пут широј јавности демонстрирана још 1999. године на међународном авио-салону у Фарнбороу. У јединице ВРФ ушао је 2009. године. Експортна верзија овог хеликоптера означава се као Ми-171Ш.

Хеликоптер је задржао своје транспортне карактеристике, као и код ранијих верзија. Међутим, оно што је била главна новина у односу на раније верзије је интеграција читавог арсенала наоружања, који је практично исти као и код јуришне топовњаче Ми-24 „Хинд“, као и значајно повећање његове оклопне заштите која је решена уградњом металокерамичких оклопних плоча на виталне делове хеликоптера. Поред ових унапређења, у великој мери је реконфигурисана и његова авионика тј. управљачки кокпит.

Максимална полетна маса Ми-8АМТШ износи 13 тона. Његова максимална брзина износи око 260 км/ч, а оперативни радијус је 610 км. Хеликоптер може да понесе до 4 тоне различитог терета. У њега може да стане 26 војника (десантна пешадија) или 12 рањеника на носилима које спроводи медицински персонал. Посада се састоји од 3 човека, и чине је командир,  затим други пилот који је оператор на оружаним системима на хеликоптеру, и летни техничар који се такође налази у функцији нишанџије на митраљезима.

“Терминатори” употребљавају 2 турбоелисна мотора ТВ3-117ВМ који имају максималну снагу од 2100 кс. На модернизованим хеликоптерима Ми-8АМТШ-ВА интегрисани су новији и још јачи мотори Климов 2хВК-2500-03 са унапређеном трансмисијом, максималне снаге од 2500 кс.

У руску армију стижу још убојити „Терминатори“

Руско Министарство одбране је средином прошле године потписало уговор са холдингом „Хеликоптери Русије“ (саставни део државне корпорације „Ростех“) око испоруке контингента од десет нових хеликоптера специјалне модификације Ми-8АМТШ-ВН, који су направљени на основу богатог ратног искуства из Сирије. Ово је за интернет портал ТАСС рекао генерални директор холдинга „Хеликоптери Русије“, Андреј Богински.

На хеликоптеру је интегрисана нова конфигурација наоружања која није својствена за хеликоптере који су изведени из фамилије Ми-8/17, и која га практично приближава јуришним хеликоптерима као што су Ми-24, Ми-28 и Ка-52.Предвиђено је да се хеликоптер технички оспособи да употребљава суперсоничне ракете ефективног домета до 6000 метара. На левим и десним вратима који се налазе на боковима хеликоптера, постављена су 2 тешка митраљеза у кал 12,7мм „Корд“, као и на специјалном подкрилном носачу (модул са спареним митраљезима 12,7/7,62).

Нове модификације нападног система на хеликоптеру обухватају интеграцију „паметне“ електронике која ће имати способност да даљински активира упаљач на ракетама. Такође, хеликоптер је опремљен новим опто-електронским системом и одбрамбеним комплексом „Президент-С“, који ради у аутоматском режиму рада где детектује лансирање ПА ракете са земље. Једна од новина је и интеграција савременог пилотажно-навигационог комплекса, који има и уграђен систем „аутопилота“. Редизајниран је управљачки кокпит који се састоји из великог броја показачивача и специјалних инструмената који су прилагођени намени саме летелице.Повећана је и оклопна заштита кабине и товарног простора који су у потпуности обложени додатним кевларским оклопом у комбинацији са титанијумским плочама. Кевларом су ојачане и бочне странице хеликоптера. У случају пада хеликоптера, уграђена је специјална опрема која омогућава максималну амортизацију судара са тлом, чиме се значајно повећава степен преживљавања посаде.

Поред овога хеликоптер је добио нови гасотурбински мотор ВК-2500-03 са модернизованом трансмисијом и увећаном снагом, као и инсталацијом нових лопатица главног ротора које су направљене од композита. Сва ова унапређења ће имати позитиван трансфер на летно-техничке карактеристике хеликоптера, посебно када су у питању параметри крстареће/максималне брзине и његове носивости.

Техничко-тактичке карактеристике

Модел хеликоптера Ми-8АТМШ-ВН:

Дужина:18.22м

Висина:5.65м

Масса, кг   

Празан: 7260 кг

нормална узлетна маса:12100 кг

максимална узлетна маса:13500 кг

Тип мотора:2хГТД ВК-2500-03

Снага у киловатима:2 х 2400 кВт

Максимална брзина: 280 км/ч

Крстарећа брзина:260 км/ч

Практични долет:1200 км

Практични плафон лета: 4500 м

Статички плафон лета:1900 м

Посада: 2 члана

Капацитет десантно-товарног одсека: 37 војника или 4000 кг терета

Наоружање:

три тешка митраљеза „Корд“ у кал 12.7-мм и + 1хКПВ у кал 7.62-мм

Носивост убојног терета – 1400 кг на 6 подвесних тачака:

НРЗ: 4 х саћаста лансера УВ-16-57 16х55-мм или 4 х саћаста лансера УВ-32-57 32х57-мм

4 х КАБ-250, или 6 вођених ракета „Атака“

Подсетник:

Наиме, руски министар одбране је пре два дана посетио Сиријску Арапску Републику, где је разговарао са највишим политичким и војним врхом ове државе. Он се на састанку са председником Сирије Башаром ел Асадом упознао са укупном војно-политичком ситуацијом у овој земљи, посебно на северу земље. Саговорници су се дотакли и различитих модалитета војно-техничке сарадње у оквиру заједничке борбе против терористичких група.Они су разговарали и о хуманитарној помоћи и обнављању сиријске економије уз помоћ руских стручњака.

Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације добиле систем Нудол, више о томе ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА